Da giftdrapsdømte Terje Wiik ble prøveløslatt i slutten av mai i fjor, vakte det oppsikt. Etter ett år i frihet, må Wiik sone resten av straffen han ble ilagt etter drapet på sin ekssamboer i Trondheim.

Det var i 1999 at Wiik ble pågrepet, mistenkt for giftdrap på Inger Lise Bakken. Året etter ble han dømt til fengsel i 21 år for drapet på kvinnen han hadde bodd sammen med. I retten erkjente Wiik at han hadde hatt stoffet thallium i ekssamboerens drikke. Inger Lise Bakken døde etter et sykeleie preget av sterke smerter.

Dukket ikke opp til møter

Etter løslatelsen i fjor bosatte Wiik seg i Fredrikstad hvor han hadde avtale om ukentlige møter med kriminalomsorgen. Ved fire anledninger dukket han ikke opp til samtalene, som han hadde møteplikt til. Første gang dette skjedde, var i begynnelsen av juli, kun én måned etter at Wiik ble prøveløslatt. Som følge av fraværet ble Wiik innkalt til et såkalt innskjerpingsmøte. Også der uteble han, ifølge dokumenter fra Fredrikstad tingrett.

De gjentatte bruddene på vilkårene førte til en begjæring fra Kriminalomsorgen om at Wiik må gjeninnsettes i fengsel. Wiik hevdet at han var for syk til å møte opp, og viste til legeattest. Saken ble behandlet av Fredrikstad tingrett 7. april i vår.

«Terje Wiik har anført at han kun har forholdt seg til legens medisinske vurdering og at han ikke har neglisjert sine forpliktelser overfor kriminalomsorgen. Det er imidlertid på det rene at dersom legeerklæringen ikke holder, er det uten betydning hvorledes domfelte har forholdt seg», skriver tingretten og slår fast:

«Legeerklæringen kan etter dette ikke anses som gyldig dokumentasjon for domfeltes fravær».

Dermed tok Fredrikstad tingrett begjæringen fra Kriminalomsorgen til følge. Wiik anket avgjørelsen til lagmannsretten og ble avvist. 1. august forkastet Høyesterett en ny anke. Den giftdrapsdømte 66-åringen blir nå innkalt til å sone 6 år og 87 dager som gjenstår fra dommen han fikk i 1999.

– Det er etter regelverket og er vanlig praksis når man har brutt vilkårene for prøveløslatelse, sier fungerende assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen, Brit Kari Kirkeeide.

Statsadvokat Kaia Strandjord ved Trøndelag statsadvokatembeter avga en uttalelse til Høyesterett da Wiik anket avgjørelsen fra Fredrikstad tingrett. Strandjord registrerer at den giftdrapsdømte nå må inn i fengsel igjen.

- Uforståelig

– Det vil virke mot sin hensikt dersom det ikke reageres mot prøveløslatte som bryter vilkårene i prøveløslatelsen. Her reageres det på riktig måte, noe rettsinstansene har vært enige i, sier statsadvokaten.

Terje Wiiks forsvarer, advokat John Christian Elden, sier at giftdrapsdømte tar avgjørelsen fra høyesterett til etterretning.

– Han finner det underlig at han blir gjeninnsatt fordi han var syk med legeerklæring en dag han skulle møtt og meldt seg hos kriminalomsorgen, skriver Elden i en e-post til Adresseavisen.

Selv stiller Wiik seg uforstående til kjennelsen fra domstolen.

– Jeg har vært sykemeldt, og det er helt uforståelig at en legeerklæring blir overprøvd. Det er alt jeg ønsker å si.

Det er ikke kjent hvor 66-åringen kommer til å sone resten av straffen.