– Taxfree-salget undergraver den allment aksepterte alkoholpolitikken i Norge. Vi ønsker at omsetningen skjer gjennom Vinmonopolet, for å ha kontroll på omsetningen og holde den nede. Nå truer salget Vinmonopolets lønnsomhet.

Tapte inntekter

Lykke sier annenhver flaske sprit og hver fjerde flaske vin nå omsettes avgiftsfritt. Det betyr tapte inntekter i milliardklassen for den norske stat.

LES KOMMENTAR: Tøm ut spriten

– Trolig er denne omsetningen økende. Etter at det nylig ble anledning til å bytte bort tobakk med vin, kan en person ta med seg seks flasker vin. Gardermoen er i dag landets største alkoholbutikk.

I 2012 hadde Vinmonopolet en omsetning på 11,9 milliarder kroner og noe over 100 millioner i overskudd. Samme år hadde Travel Retail Norway AS en omsetning på 4,2 milliarder og et overskudd på 238 millioner. Lykke konstaterer at avgiftsfritt salg av alkohol er meget lønnsomt, men ser ingen grunn til at private skal skumme fløten.

Varm potet

KrF og Senterpartiet har i Stortinget bedt om en utredning av om Vinmonopolet bør overta omsetningen på flyplassene. Saken blir trolig behandlet i høst. Samme spørsmål var oppe til behandling for noen år siden, men ble ikke vedtatt.

– Er dette en for varm politisk potet til at partiene vil kjempe for den?

– Det kan det være, men det er mulig å tenke seg et kompromiss. Hvis Vinmonopolet overtar, kan økte inntekter gi noe rimeligere varer i hyllene, sier Geirmund Lykke.