– Når etterspørselen er større enn tilbudet, kan utleiere i større grad leie ut boliger i dårlig stand, sier Husleietvistutvalget.

– Jeg er sikker på at det er mange ungdommer der ute som ikke tør å ta opp kampen mot en mektig utleier, sier Ida Valborg Dahlen (22).

Hun og venninnen, Marlene Fossheim (24), flyttet inn i en leilighet 24. juni. Uka før signerte de leiekontrakt med flere punkter som fikk dem til å stusse.

–Det står blant annet at utleier krever 2000 kroner i gebyr og tre måneders husleie hvis vi sier opp leiligheten før innflytting, sier Dahlen.

Mugne doruller

Ifølge Forbrukerrådet er det ulovlig å kreve et slikt gebyr.

– Vi stusset over dette, men konkluderte med at utleier ville være på den sikre siden. Vi var naive, sier Dahlen.

– Da vi oppdaget standarden på leiligheten, forsto vi betydningen av gebyret. Leiligheten er full av mugg, sier Dahlen, og viser frem doruller som har stått på badet i én måned.

De er mugne. Påstanden om mugg, råte og vannskader ble bekreftet av en takstmann i forrige uke. I tillegg til dette, har venninnene tidvis vært strømløse i deler av leiligheten, deriblant i stuen. Likevel fikk Dahlen og Fossheim beskjed om å betale leie frem til oktober.

– Hvis ikke måtte vi få noen til å ta over. Jeg har ikke samvittighet til det, sier Fossheim.

Nå er de i full gang med å flytte eiendelene sine til et minilager, og venter på å finne nytt sted å bo. Dersom de ikke gjør det innen kort tid, skal de bo i bobil.

– Heller bobil enn denne leiligheten, fastslår Fossheim.

Begge er blitt syke av å bo der. Dahlen har astma og merket tidlig at noe var galt.

– Jeg oppsøkte lungelege, som ikke så annet råd enn å gi meg fire nye astmamedisiner og oppfordre meg til å forlate leiligheten.

Skummel kombinasjon

Utleieren det er snakk om leier ut leiligheter i hele Trondheim.

– Vi hadde altfor lite kunnskap om lover og regler da vi signerte kontrakten. Vi stolte på utleier, sier Fossheim.

Venninnene er bekymret for at flere unge i Trondheim er i samme situasjon som dem, men at mange ikke tør å si ifra.

– Jeg er redd for store mørketall. Mange unge vil nok betale for seg og få utleier ut av livet. Dette og mangel på kunnskap er en skummel kombinasjon, og fører til at useriøse utleiere får fortsette, sier Dahlen.

16 lignende klager

Husleietvistutvalget (HTU) fikk i fjor 16 klager fra leietakere i Trøndelag som var i lik situasjon som Dahlen og Fossheim.

– Når etterspørselen er større enn tilbudet, kan utleiere i større grad leie ut boliger i dårlig stand. De blir ikke utkonkurrert, sier leder for HTU i Sør- og Nord-Trøndelag, Geir Morten Uran Løkken.

Ifølge Forbrukerrådet kan husleieavtalen brytes dersom mugg- og fuktproblemer er alvorlige.

– Dette gjelder særlig når leietaker får helsemessige problemer av å bo der, men husk at det er leietaker som må sannsynliggjøre dette. En heving av kontrakt betyr at leietaker ikke er bundet av oppsigelsesfrist, og kan flytte ut med én gang, sier regiondirektør i Forbrukerrådet Midt-Norge, Roger Helde.

Har inngått forlik

Adresseavisen har vært i kontakt med den aktuelle utleieren, som sier at han ikke var oppmerksom på problemene i leiligheten.

– Jeg og leieboerne har inngått et forlik. Jeg vil ikke kommentere hva vi er blitt enige om, sier han.

Han vil heller ikke kommentere hvorfor det har tatt så lang tid å komme til enighet.

Dahlen og Fossheim er lettet over at de har fått det de har krav på.

– Det beviser at det nytter å stå på kravene sine, og ta de ekstra rundene for å få det man har rett på, sier Dahlen.

Råd til leietakere

– Hadde studenter og unge voksne som skal skrive husleiekontrakt brukt litt mer tid på å gjøre seg kjent med reglene, ville langt flere unngått problemer senere.

Det sier regiondirektør i Forbrukerrådet i Midt-Norge, Roger Helde. Her er resten av hans råd for ikke å gå i fella:

* Bruk husleiekontrakt når du skal leie eller leie ut bolig. Mange konflikter unngås når viktige forhold er avklart på forhånd.

* Vær oppmerksom på at man fritt kan avtale hvilken stand boligen skal være i ved overtakelsen. Det betyr at forhold du kjente til da du inngikk avtalen, vanskelig kan gjøres gjeldende som feil eller mangel.

* Dersom du mener at boligen har en mangel, må du klage til utleieren så raskt som mulig. Utleieren har plikt til å utbedre mangler.

* Dersom utleieren ikke utbedrer mangler, kan du kreve avslag i leien, holde tilbake husleie, heve avtalen dersom mangelen er vesentlig, og i visse tilfeller kreve erstatning.

* Noen ganger kan mugg- eller fuktproblemer som ikke blir utbedret være så alvorlige og omfattende at det kan bli aktuelt å heve husleieavtalen. Særlig gjelder dette om du får helsemessige problemer av muggsopp.

* En heving av kontrakten bør gjøres skriftlig, og du vil trenge dokumentasjon på mugg- eller fuktproblemene sammen med bekreftelse, for eksempel en legeerklæring, på at dette fører til helsemessige problemer.

Mugg: Dorullene ser slik ut etter én måned på badet. Utleier hevder han ikke visste at det var mugg i leiligheten. Foto: mari vold
Flytter ut: Dahlen og Fossheim er i gang med å flytte eiendelene sine ut av leiligheten og inn i et minilager. Frem til de finner nytt bosted, skal de enten sove på sofaen til venner eller bo i bobil. Foto: mari vold