Nå vil han at Trondheim skal ta imot 20 stykker. De kommende ukene vil SV fremme likelydende interpellasjoner i landets største byer.

Målet er at det på kommunalt nivå blir fattet vedtak om at Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø kan fordele de 123 syriske flyktningene mellom seg.

UDI har ansett disse flyktningene som for syke. De fikk avslag fordi de selv eller en av deres familiemedlemmer trengte medisinsk hjelp. Det skrev Aftenposten mandag denne uken.

Knut Fagerbakke (SV) mener regjeringens flyktningpolitikk er «pinlig».

«Pinlig for Norge»

– Med tanke på den situasjonen syriske flyktninger er i nå, er dette pinlig for Norge. Dette er 123 flyktninger som absolutt trenger et sted å bo. Våre byer har gode muligheter til å ta imot disse, sier Fagerbakke.

– Vi foreslår at Trondheim kan ta imot 20 stykker. Vi har et sykehus og et helsevesen som kan hjelpe. Kommunen har i snitt tatt imot mellom 250 og 310 flyktninger de siste årene. Da har vi kapasitet til å ta imot 20 mennesker som er i en vanskelig situasjon, fortsetter han.

Det er FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, som har bedt Norge ta imot flyktningene. Norge har totalt forpliktet seg til å ta imot 1000 stykker. I juni ble 377 syrere plukket ut. Av disse har 56 behov for medisinsk oppfølging, ifølge NTB.

123 mennesker med behov for helsehjelp fikk imidlertid «nei» fra norske myndigheter på grunn av «kommunenes kapasitet».

Solberg: – Krevende

– Jeg reagerer spesielt på at de begrunner dette med at flyktningene er syke. Når Norge, ett av verdens rikeste land, sier nei, mener jeg regjeringen skjemmer seg ut internasjonalt, sier Knut Fagerbakke.

Andre har også reagert på myndighetenes nei. Amnesty i Norge ved generalsekretær John Peder Egenæs har kalt det hele en «kynisk ansvarsfraskrivelse». I går begrunnet statsminister Erna Solberg avslaget på følgende måte:

– Skal vi ta imot personer som har store funksjonshemninger krever det stor grad av tilrettelegging i form av boliger og annet. Det er krevende for norske kommuner.

I interpellasjonen som SV de nærmeste ukene vil fremme i landets største byer, vises det til at den borgerlige regjeringen i Sverige har en helt annen praksis enn sine meningsfeller i Norge. I Sverige har statsminister Fredrik Reinfeldt praktisert «den åpne dørs politikk» overfor flyktninger fra Syria.

- Må forplikte oss

– Da jeg var i Jordan i januar, ble jeg imponert over innsatsen som ble gjort overfor de syriske flyktningene der. Jordan har tatt imot mellom 600000 og 700000 syrere, sier Fagerbakke.

– Mener du Norge også bør praktisere «den åpne dørs politikk»?

– Ikke nødvendigvis, men vi bør forplikte oss mer enn vi har gjort hittil. I Midtøsten er det en prekær nød, og vi kunne tatt imot og gitt medisinsk behandling til flere, svarer Fagerbakke, som tror SVs interpellasjon vil få flertall i bystyremøtet i neste uke:

– Vi tar initiativet, men regjeringen må endre politikken, sier han.

Ni millioner på flukt

I forslaget fra SV heter det at Oslo bør ta imot 50 flyktninger, Bergen 30, Trondheim 20, Stavanger 15 og Tromsø 8. Over ni millioner mennesker er på flukt som følge av borgerkrigen i Syria.

Justisminister Anders Anundsen uttalte i juni at ikke alle syke blir avvist av Norge, men at flyktninger med behov for medisinsk hjelp «skaper et press i kommunene og helsevesenet som vi også må ta hensyn til», ifølge NTB.

Vil hjelpe: Knut Fagerbakke og SV fremmer likelydende inter pellasjoner i de største norske byene. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN