Klikk på grafikken for å se den i et større format.

Det viser partibarometeret fra Respons for august, der respondentene har svart på hvilket parti de ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen.

Endringene siden forrige måling i juni er små, og innenfor feilmarginen, men sammenligner man tallene med stortingsvalget i fjor høst, viser målingen at Aps framgang fortsetter.

Ap får 34,8 prosent, og dette er fire prosentpoeng mer enn partiet fikk ved fjorårets stortingsvalg - som gjorde at de måtte forlate regjeringskontorene. Dersom det hadde vært stortingsvalg i dag, ville dette resultatet gitt Ap ni flere mandater enn de har i dag. Ved forrige måling, som ble utført i juni, oppnådde Ap 33,6 prosent.

Flertallet minsker

For statsministerpartiet Høyre er trenden motsatt: Partiet har siden stortingsvalget gått tilbake 1,4 prosentpoeng - til 25,4 prosent på dagens måling. Selv om endringen er liten, og innenfor feilmarginen, betyr det likevel at Høyre i denne målingen mister to mandater sammenlignet med forrige måling i juni. Siden valget i september i fjor har partiet tapt fire mandater. De øvrige partiene står på stedet hvil siden forrige måling i juni.

Taper sju mandater

Respons-tallene siden valget i fjor viser at det borgerlige flertallet er i ferd med å skrumpe inn. Høyre og Frp har til sammen tapt syv mandater siden stortingsvalget, og har ifølge Respons-målingen 70 representanter på Stortinget. De rødgrønne, Ap, SV og Sp, har til sammenligning 81 mandater på målingen - mot 72 etter valget i fjor.

Sammen med sine samarbeidspartnere i Venstre og KrF, har regjeringspartiene Høyre og Frp likevel et flertall med sine 87 mandater, ifølge Respons.

– Ap på 2009-nivå

Arbeiderpartiets Trond Giske mener målingen bekrefter en positiv utvikling for Ap helt siden de tapte valget i september 2013.

–Vi ser samme tendens i møtet med velgerne. Dette motiverer oss foran en viktig høst på Stortinget med statsbudsjett og andre store saker, men ikke minst foran valgkampen inn mot kommune- og fylkestingsvalget neste høst. Ap er nå på nivået da vi vant valget i 2009, og et godt stykke foran det nivået vi hadde da vi vant i 2005, sier han.

Giske tror mange velgere, og spesielt de som stemte Frp ved siste valg - er skuffet over den politikken den nye regjeringen har ført så langt. Han mener regjeringen ikke har innfridd en rekke av sine løfter, og tror det er forklaringen på at Høyre og Frp faller, mens Ap øker sin oppslutning.

– Spennende politisk høst

Stortingsrepresentant Frank Jenssen (H) sier han registrerer at Høyre ligger på omtrent samme nivå som valgresultatet i fjor høst.

– De fleste målingene viser også fremdeles et borgerlig flertall. Til høsten skal Høyre og Frp legge fram sitt første, egne statsbudsjett, og jeg tror det kommer til å gi et nytt momentum i den politiske debatten. Vi vil få flere viktige saker på dagsorden, eksemplevis samferdsel og utdanning, og dette vil synliggjøre vår politikk og gjennomføringskraft, tror Jenssen.