– Jeg har tenkt lenge, ja. Det har jeg gjort hver gang. Å være en offentlig person mange har meninger om, det er noe med det - både for meg og familien. Jeg omgås folk som ikke er offentlige, jeg ser jo at det er et mindre trykk. Så jeg har tenkt tanken: Skal jeg prøve noe annet?

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag de siste elleve årene, Tore O. Sandvik (Ap), lar setningen henge akkurat litt for kort.

– Men så greier jeg ikke å forestille meg noe som er artigere enn dette. Se på sjømatnæringen i Trøndelag som er verdensledende. Vi kan ikke fø hele verden med trøndersk laks, men vi kan overføre teknologi som øker produksjonen andre steder. Vi er best i Norge på lokalprodusert mat; Lysklett gård har for eksempel verdens beste pølse med brød. Jeg møter kunnskapsmiljøene på NTNU, fagfolk i Det norske oljeselskap, og sterke mennesker i miljøbevegelsen og får være med å utvikle skolene våre. Hver for seg ekstremt spennende miljøer. Jeg får møte dem alle, og bruke tid og energi på å jobbe for dem. Det finner jeg ekstremt motiverende. Jeg har skjønt at det er dette som må være det gode liv, konstaterer han.

Senter til Steinkjer

– Men får du drive politikk i en slik rolle?

– Absolutt. Det er ikke representasjon som driver meg. Det er å jobbe frem nye løsninger. Og nå er vi nærmere enn noen gang for å slå sammen Trøndelag. Vi vil bli sterkere i den nasjonale kampen om ressursene.

– Er det virkelig realistisk?

– Kommunalminister Jan Tore Sanner har sagt meg personlig at han vil bruke fem minutter på å behandle en søknad om sammenslåing idet den foreligger, så ja. Sør-Trøndelag har jo vært klar for dette lenge, og vi har sovet med døra åpen. Og nå har nordtrønderne kommet. Både Rita (Ottervik, red. anm) og jeg har sagt at det er naturlig at Steinkjer utredes som administrasjonssenter, og da er også naturlig at fylkesmannsembetet blir der. Disse arbeidsplassene er isolert sett viktigere i Steinkjer enn i Trondheim, men det skal fortsatt være sterke fagavdelinger her.

Trøndelag versjon 2.0

– Vil mange miste jobben om man slår sammen?

– Nei. Noe effektivisering må til, det er naturlig. Og det vil til slutt bli langt færre politikere.

Sandvik ser for seg at fylkene så snart som søknaden er innvilget, starter en sammenslutningsprosess.

– Vi har store ambisjoner for nye Trøndelag, Trøndelag versjon 2.0. Vi skal ruste opp kollektivtrafikken med klimanøytrale metrobusser, vi skal bli et strategisk tyngdepunkt for teknologi og kunnskap om havrommet - havbruk, olje og gass, maritim og klima. Vi må ha ambisjoner om at de beste studentene i verden på disse feltene skal komme hit. Da trenger vi fremragende laboratorier som Ocean Space Center. Vi skal ha bedre veier, utvikle den beste skolen, og...

– Og det er du som skal være sjefen?

– Jeg stiller til valg med ønske om å være i maktposisjon. Men om det blir en nord- eller sørtrønder som blir først ut til å lede en sammenslått Trøndelag, er ikke viktig. Det viktige er at det blir en trønder. Og det viktige er at vi blir sterkere for å stå i mot sentraliseringsprosessen som øker på med denne regjeringen, sier Sandvik og forteller at det er slike mekanismer som også har gjort at han har gått fra å være ja til OL til å være nei-mann.

Nei til OL

– I stedet for å bruke sportslige argumenter, er det tydelig at OL blir brukt for at Oslo skal snike i køen foran resten av landet, gjennom en ekstraordinær OL-bevilgning. Når man begynner å snakke om å ruste opp Groruddalen og bedre integreringen som argumenter for OL i Oslo, mener jeg at de avslører seg. Og når Norge i tillegg skal ridende på en hvit hest og redde geriatriet i IOC, uten forbehold, er det skremmende. Tenk hva vi heller kan gjøre: Ski VM koster en halv milliard, OL 35 milliarder. Det betyr at vi kan arrangere 70 ski-VM for de samme pengene. VM er annen hvert år, det vil si ski-VM i Norge i 140 år fremover, ha ha.

– Norge er blått nå. Det er kanskje ikke like opplagt at du gjenvelges?

– Det har aldri vært opplagt, vi må få tillit fra velgerne hver gang. Men jeg tror ikke forskjellen blir så stor selv om det er blå regjering. Det virker som det er lite trøndersk gjennomslag i regjeringen, hva har de egentlig levert på?

– Hva mener du de skulle levert på som de ikke har innfridd?

– De har lovt velgerne at bommene skulle vekk. De har lovt en elektrifisering av trønderbanene, det har ikke vært noen fremskritt der. Leder av transporkomiteen, Linda H. Helleland, lovte før valget ny E6 til Oppdal innen syv år. Det har ikke kommet noe penger der. Vegvesenet sier det er mulig, men da må pengene komme nå.