– Arbeidet hadde stoppet opp i visse avdelinger hadde det ikke vært for arbeidsimporten, sier personalsjef Tone M. Arntzen ved Britannia Hotel .

Hun har ansvaret for 130 fast ansatte, samt rundt 90 ekstrahjelper på det meste. Av disse kommer 17 fast ansatte og rundt 40 ekstrahjelper fra andre land enn Norge.

– Det har vært veldig lite fokus på yrkesfag de siste årene. Vi er avhengig av folk som går yrkesfag, spesielt servitører, kokker, resepsjonister og renholdere. Alle de kan ta fagbrev, men problemet er at færre og færre ønsker å ta fagbrev. Det er mange nordmenn som er innom på sommerjobb, men problemet er at de ikke blir. Men samtidig er det lite utskiftning av de fast ansatte, og det kan jo tyde på at arbeidsmiljøet er bra, sier Arntzen.

Yrkesstolthet

For første gang i historien er det i år ingen førsteårs servitørlærlinger på hotellet, og det beskriver situasjonen ganske godt.

– Hva tenker du om at ansatte innen hotellnæringen er lavtlønnet, og har en lav status?

– Vi tenker ikke slik i hele tatt. Vi har en yrkesstolthet som er ganske stor, og mange har vært her i mange år. Tariffen kan vi ikke gjøre noe med, og lønna har vært utrolig mye dårligere før. Nå er den ikke så ille, sier hun.

Er du under 18 år tjener du cirka 100 kroner i timen, mens nybegynnerlønna over 18 år er 153 kroner i timen.