Det sier varaordfører Knut Fagerbakke (SV) i Trondheim. Han mener det beste trondheimspolitikerne nå kan gjøre er å sørge for at Trondheim ikke overkjører nabokommunene, men sørge for gode samtaler med naboene.LES OGSÅ: Denne gangen går det ikke over

Sikre prosessen

Mens Senterpartiet har erklært krig mot regjeringens varslede kommunereform, inntar SV-politikeren i Trondheim en annen holdning. Fagerbakke mener Trondheim kommune nå må sikre at prosessen ikke ender med overkjøring av kommunene rundt Trondheim.

– Det er for tidlig å begynne å tegne kartet nå, men jeg tror det er lurt å innse at denne reformen kommer. Enten vi vil det eller ikke. Det er mange diskusjoner og avklaringer som skal tas på veien frem, men for meg er utgangspunktet klart. Trondheim kommune skal ikke overkjøre noen, men være med å sikre at samtalene og utredningene som regjering og storting pålegger oss, skal skje på best mulig måte, sier Fagerbakke.

Skryt fra Høyre

I går møtte han og en rekke representanter fra sørtrønderske kommuner kommunalminister Jan Tore Sanner. I salen satt også Høyres opposisjonsleder i Trondheim og ordførerkandidat Yngve Brox. Han liker holdninger som Fagerbakke nå har til kommunereformen.

– Det lover veldig godt for prosessen videre at varaordføreren i Trondheim har en slik holdning til arbeidet vi nå skal inn i. Jeg håper hans syn deles av de andre partiene i flertallet i Trondheim. Selv om vi ikke er helt enige om alle detaljer i dette, er det enighet om at Trondheim må lede an i dette arbeidet, og sikre at lokaldemokratiet ivaretas på best mulig måte etter at reformen er gjennomført, sier Brox.

Oslo-modellen

Ingen av de to trondheimspolitikerne finner det formålstjenlig å liste opp hvilke kommuner de mener bør slås sammen med Trondheim. De er åpenbart forsiktig med å terge på seg naboene før samtalene kommer igang. Kommunalminister Jan Tore Sanner sier til Adresseavisen at han er villig til å diskutere om en ny Trondheim kommune kan organiseres på samme måte som Oslo i dag, og at den nye kommunen kan få tilført nye oppgaver som videregående skoler eller deler av samferdselsansvaret.

– Jeg er åpen for den tanken. Store kommuner kan få flere oppgaver. Det er en av de diskusjonene jeg ønsker å ha frem mot neste vår, sier Sanner.

Yngve Brox liker den tanken, og ser heller for seg en storkommune i Trondheim enn et sammenslått Trøndelag. Knut Fagerbakke er tilhenger av å slå sammen fylker til sju store regioner, og gi disse regionene flere statlige oppgaver.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) tror norske kommuner er klare til å starte arbeidet med å utrede om de kan slå seg sammen. Foto: Richard Sagen