I 2007 åpnet Ørland Norges største barnehage ved det nedlagte steinbruddet Lerberen i Ørland. Nå vil Forsvarsbygg sprenge ut 350000 kubikkmeter stein vel hundre meter unna.

Lyden av ungerop høres fra Futura barnehage til gropa i steinbruddet. Mellom steinbruddet og barnehagen ligger tarzanskogen og den populære turveien ved Lerberen Folkehelsepark på den ene siden og et boligfelt med 13 hus på den andre.

Ble stengt i 2004

I 2004 stengte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag uttaket av stein fra Lerberen etter ti år med dispensasjoner. Tilbake sto en høy bergskjæring rundt området, som seinere er brukt som kjørebane for Statens Vegvesen og til arrangementssted for DDEs siste utekonsert.

Nå ønsker både Forsvarsbygg og Ørland kommune å vurdere om steinbruddet kan gjenåpnes for uttak av betydelige steinmasser til utvidelse av rullebanen ved Ørland hovedflystasjon. Det har fått beboerne i Lerberens venner og foreldre i Futura barnehage til å reagere kraftig.

– Folk som bodde her under sprengningene sist opplevde at de hadde livet til låns. Det var forferdelig støy, støv og steiner som haglet forbi. Dersom det blir ny drift vil flere hundre lastebiler dundre forbi boligene og barnehagen daglig. Vi ga beskjed på et møte i fjor med kommunen at dette ønsket vi ikke, sier Vidar Heldahl i Lerberens venner, som nå har søkt juridisk bistand.

Vil stoppe planene

Flere familier, blant dem Karianne Ulriksborg med fire små barn flyttet hit i 2012. Da var det ingen som nevnte muligheten for ny virksomhet her. Også Nosgoul Snekvik bor rett nedenfor det aktuell steinbruddet.

– Jeg frykter at det blir utrygt å bo her. Kommunen har markedsført den nye barnehagen for innflyttere og etablert en folkehelsepark. Da blir det helt bak mål å sette igang sprenging og frakt av stein igjen, sier Nazgoul.

Også foreldrene til barn i barnehagen reagerer sterkt på de nye planene. Astrid B. Rømme i FOU sier de frykter trafikken, støyen og støvet både for barna og de som jobber i barnehagen.

– Barna leker i tarzanskogen ved veien til steinbruddet og de minste ungene sover ute på dagen vendt mot steinbruddet. Dette blir håpløst med ny drift.

Forelder Hanne Høysæter mener det nå haster med å få stoppet de videre planene ettersom kommunedelplanen har frist i september, og der er Lerbern foreslått som steinuttak.

Lerberen er førstevalget

I dag inviterer Forsvarsbygg og Ørland kommune til folkemøte om steinbruddet. Plan og byggsjef Jens Levi Moldstad i Forsvarsbygg sier dette er starten på en planprosess som Forsvarsbygg håper skal ende i gjenåpning av steinbruddet på Lerberen.

– Lerberen er vårt førstevalg fordi dette er Forsvarets eiendom, men vi har også andre alternativer. Vi skal imidlertid kjøre en helt vanlig prosess der alle parter skal få uttale seg. Det haster med en avklaring, men vi tar den tiden det trenger, sier Moldstad.

Han skjønner skepsisen fra barnehagen og beboerne, men mener området skal bli satt i bedre stand enn i 2004.

Også kommunen har stilt seg positive til å åpne steinbruddet, men sier prosessen må gå sin gang. Prosjektleder Knut Berg i Ørland kommune understreker at de må vurdere konsekvensene, og at det eventuelt må komme avbøtende tiltak ved ny drift.

Astrid Rømme (FOU), Hanne Høysæter (forelder) og Nazgoul Snekvik viser hvor nærme boliger og barnehager ligger steinbruddet. Foto: Dan Ågren
Steinbruddet med Ørland hovedflystasjon i bakgrunnen. Barnehagen ligger nede til høyre, mens boligfeltet ligger nede til venstre. Foto: Dan Ågren