I en interpellasjon foreslår representantene Sivert Bjørnstad og Grethe Enlid at bystyret ber Stortinget si nei til søknaden om økonomisk støtte og statsgarantier på 30-35 milliarder kroner.

Det er anslått at ca. 3,5 milliarder vil bli brukt på nye idrettsanlegg. Annen investering i anlegg og infrastruktur bringer beløpet opp i rundt fem milliarder kroner. Sikkerhetstiltak er alene anslått å koste tre milliarder.

OL-budsjett sprekker

Med referanse til professor i sport- og samfunnsøkonomi, Harry Arne Solberg ved Handelshøyskolen i Trondheim, blir det hevdet at verden aldri har sett et OL-budsjett som ikke har sprukket. Legges budsjettsprekken fra Lillehammer-OL til grunn, kan kostnadene løpe opp i 120-130 milliarder i Oslo i 2022, ifølge interpellantene.

Enlid og Bjørnstad hevder Norge har mange samfunnsutfordringer som må prioriteres foran olympiske leker.

– Ikke minst har breddeidretten problemer med å tilby gode og mange nok aktiviteter til innbyggerne rundt omkring i landets kommuner. Det er etter vårt syn mye viktigere å bidra til at dette tilbudet styrkes.

Sterkt signal

Et nei fra vinteridrettsnasjonen Norge vil være et sterkt signal til IOC om at reelle forandringer må på plass før Norge kan påta seg et så stort ansvar. Og et nei fra vinteridrettskommunen Trondheim vil være et sterkt signal til Stortinget om at nasjonen har viktigere ting å bruke knappe ressurser på enn en folkefest i Holmenkollen, heter det i interpellasjonen.

Den munner ut i et spørsmål til ordfører Rita Ottervik om hun er enig i at det er viktigere å satse på breddeidretten og andre viktige tiltak fremfor en folkefest til flere titalls milliarder kroner i Oslo.

Ny standard

Ordføreren svarer i bystyret. Men hun har nylig svart på flere henvendelser om samme sak. Og hun er åpen på at hun støtter OL-søknaden, av flere årsaker. OL på Lillehammer ga positive ringvirkninger, og nå kan Norge få muligheten til å påvirke OL i ønsket retning ved å være arrangør i 2022.

– Norge er i en posisjon der vi kan sette en ny og positiv standard for OL, både når det gjelder pengebruk, miljø, arbeidstakeres rettigheter og for å få folkefestperspektivet tilbake. Alternativet er at det kun er halvkorrupte land som bruker OL som propaganda for sine regimer. Jeg mener idretts-Norge kan klare dette. Stortinget kan gjerne stille betingelser i sin behandling av garantisaken for å sikre viktige norske verdier, sier hun.

I ulike landsdeler

Ottervik er også opptatt av at ulike landsdeler får store arrangement, og at landsdelene må støtte hverandre i dette.

Dette betyr at Oslo støtter Trondheim i kampen for ski-VM i 2021 og at Trondheim følgelig støtter Oslo i kampen for OL og Paralympics i 2022. Ordføreren omtaler også sjakk-OL i Tromsø som et strålende arrangement som har bidratt til å markedsføre Norge.

– Vi trenger slike arrangement i vårt land og i de ulike landsdelene, påpeker Rita Ottervik.

Norge har mange samfunnsutfordringer som må prioriteres før olympiske leker, mener Sivert Bkørnstad. Foto: Kim Nygård
– Vi trenger slike arrangement i vårt land og i de ulike landsdelene, mener Rita Ottervik. Foto: Morten Antonsen