De 9,6 kiloene med narkotika lå i en bag delvis nedgravd ved Bennaveien på Kvål i Melhus.

Det var 7. februar i år politiet slo til. Først fant de det store beslaget av metamfetamin.

– Samme dag ble to litauere (34 og 43) pågrepet ved narkodepotet. Den etterforsking som er gjort i forbindelse med beslaget og pågripelsene kan jeg ikke si noe om, sier politiadvokat Bente Bøklepp ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Fortsatt i varetekt

Politidistriktet har inntil nå lagt lokk på saken av etterforskningsmessige hensyn. Det har også vært forbudt for pressen å referere fra fengslingskjennelser i saken. I og med at saken mot litauerne nå er ferdig etterforsket, velger Bøklepp å åpne opp og gi litt innblikk i saken.

– De to litauerne er siktet for oppbevaring av metamfetamin. I tillegg er en nordmann i 30-årene siktet for oppbevaring, men han har en mer perifer rolle i saken, sier Bøklepp.

Den 43 år gamle litaueren har ikke villet forklare seg for politiet, opplyser politiadvokaten. Mannen sitter i varetekt på sjette måned. Sør-Trøndelag tingrett mener det er fare for at han vil stikke av og unndra seg straff om han blir løslatt.

Mannens forsvarer, Hilde Marie Ims, opplyser at klienten så langt ikke har erkjent straffskyld i saken.

Også den andre litaueren nekter straffskyld. Mannen ble løslatt fra varetekt fordi retten mener at det ikke er fare for at han vil unndra seg straff, opplyser Bøklepp.

Lav styrke på stoffet

Det største narkobeslaget som noen gang er gjort i Sør-Trøndelag stammer fra 2009, da en narkohund snuste seg frem til 14 kilo metamfetamin pakket i flasker under ei rot i Sjøla i Klæbu. Politietterforskerne rigget opp to kameraer i området og fikk direkteoverførte bilder av at en litauer i 20-årene hentet pulveret en uke senere. Også i januar 2013 ble et stort metamfetaminbeslag gjort i politidistriktet. I et skogholt på Tiller fant politiet en bag med totalt fem kilo narkotika. En litauer i 30-årene ble også i denne saken pågrepet ved depotet.

– Vi mener at stoffet som vi fant på Kvål kommer rimelig direkte fra utlandet. Det som er forskjellen på denne saken og andre tidligere saker fra Litauen, er at styrkegraden på stoffet er svakt. Tidligere har vi funnet veldig rent stoff – ofte rundt 90 prosent. I saken fra Kvål var styrkegraden 25 prosent. Dette har vi også sett i en tidligere sak fra Øst-Europa. Om dette er en ny trend vet vi ikke, men det kan hende mottagerne skulle lures, sier Bøklepp.

– Hvem mener dere var tenkt som mottagere av narkotikaen?

– Vi antar at stoffet var ment for markedet i Trondheim, men det gjenstår fortsatt videre etterforskning rundt dette, sier Bøklepp.

– Har dere etterforsket for å finne bakmenn?

– Det ligger i sakens natur. Når vi gjør vårt nest største narkobeslag, gjør vi hva vi kan for å etterforske alle som er involvert. De som vi har funnet i forbindelse med etterforskningen, er de som er siktet, sier Bøklepp.

– Har dere samarbeidet med litauiske myndigheter i forbindelse med saken?

– Generelt kan jeg si at når det blir pågrepet folk fra utlandet, er vi i kontakt med myndighetene i landene de siktede kommer fra. Det er en naturlig del av etterforskningen, sier Bøklepp, som om kort tid sender sin påtaleinnstiling i saken til statsadvokaten.

Ferdig etterforsket: Litauerne som ble tatt etter funnet av metamfetamin på Kvål, er siktet for grov narkokriminalitet. Saken er nå ferdig etterforsket, opplyser politiadvokat Bente Bøklepp. Foto: Kjell A. Olsen