Bjørnstads utspill kommer etter at Tore O. Sandvik i Adresseavisen lørdag bekreftet at han vil si ja til gjenvalg – og jobbe for et samlet Stor-Trøndelag med Steinkjer som hovedstad.

Bjørnstad mener at fylkeskommunen er tappet for oppgaver.

– Nå vil Tore O. Sandvik kanskje ikke ha ansvar for lærerne heller.

– Så da lurer jeg på hva han ønsker å få ut av denne regionen sin. For meg ser du ut som det handler om å klamre seg til makta til et organ vi ikke trenger.

– Du tror altså ikke et større Trøndelag gir et sterkere Trøndelag?

– Antall innbyggere har ikke så mye å si. Det er ikke slik at selv om man blir større så blir man sterkere, sier Bjørnstad og fortsetter:

– Den eneste visjonen jeg ser i dette prosjektet er et rent bistandsprosjekt for Nord-Trøndelag. Hvorfor i all verden skal styringen av Trøndelag legges til et sted ingen vil være? Hvorfor skal man legge tyngdepunktet der det ikke bor folk? Trondheim må jo være hovedstaden, det sier seg selv.

– Det er vel ikke slik at det ikke bor folk på Steinkjer?

– Sant nok. 20 000, kanskje? Hele Nord-Trøndelag fylke er ikke større enn Trondheim alene.

– Hva mener du med at det er et bistandsprosjekt?

– Det handler om å holde liv i Steinkjer. Hadde det enda vært Stjørdal, det er jo et knutepunkt i vekst, som ikke ligger så langt fra Trondheim. Men dette handler om én ting: Å ta vare på arbeidsplassene på Steinkjer.

– Du kan forstås slik at du mener at en mektigere og mer attraktiv posisjon er Sandviks motivasjon for en sammenslåing?

– Det er ikke utenkelig.

– Er det det du mener?

– Ja, det er i bunn og grunn det. Jeg kan jo skjønne det, han er vel lei av å styre Sør-Trøndelag etter 12 år som fylkesordfører, og så ønsker han å ekspandere.

Tore O. Sandvik svarer på Bjørnstads beskyldninger på denne måten:

– Det er begge fylkestingene som har ambisjoner om å samle Trøndelag. Mine ambisjoner er å gjøre Trøndelag sterkere for å stå imot den sterke sentraliseringen regjeringen har satt i gang. Alt kan ikke og alt bør ikke legges til hovedstadsområdet. Jeg håper ikke Sivert Bjørnstad sitt virke på Stortinget drives av personlige ambisjoner, vi har behov for stortingsrepresentanter som taler Trøndelags sak – uavhengig av parti, sier Sandvik og føyer til:

– Det bor faktisk 20 000 mennesker på Steinkjer. Så de vil i hvert fall være der.

Alt kan ikke legges til hovedstadsområdet, svarer Tore O. Sandvik. Foto: jens petter søraa