– Det er overraskende det undersøkelsen viser. Å være butikkmedarbeider er ganske bredt, og vi har masse andre type butikker som blant annet sko og klær. Da kan jeg forstå litt mer av svarene, men dagligvaren skjønner jeg ikke helt, sier kjøpmann på Rema Heimdal Tor Osvald Lund.

Totalt 4249 personer har svart på Adresseavisens undersøkelse, og sagt sin mening om hva de mener er lavstatusyrker i 2014, og hva som kjennetegner dem.

- Pulserer hele tiden

Yrkene som flest mener har lav status i dag, er renholder, butikkmedarbeider og renovatør. Butikkmedarbeideren er det leserne mener er det yrket som har nest lavest status. Majoriteten av respondentene utdyper at det er arbeid i dagligvarebutikk de mener.

– Går vi ti-femten år tilbake var nok statusen noe annet med litt dårlig lønn, lav utdanning og alt det der. Men mitt inntrykk er at det er snudd. Dagligvaren pulserer hele tiden. Det er også interessant for samfunnet, med mye fokus på mat og kosthold. Slik sett er undersøkelsen overraskende, og det er ikke det inntrykket vi har, sier Lund, som har vært kjøpmann de siste 20 årene.

- Aldri tenkt lavstatus

I 18 av disse årene har Marianne Danielsen vært ansatt som butikkmedarbeider samme sted. Hun, som de fleste andre butikkansatte har hørt kommentaren «Jobber du i kassa på Rema, du ser så billig ut». Men hun har aldri tenkt på yrket som lavstatus.

– Det er ikke ofte det blir oppfølgingsspørsmål når jeg sier hvor jeg jobber, men jeg har aldri opplevde noe negativt. Det er en variert jobb, stort ansvar og du treffer mange mennesker. Mange tror det bare er å sitte i kassa, men det er så mye mer. Jeg stortrives med det her, sier Danielsen, som bare skulle ta ett år som ekstrahjelp for 18 år siden.

– Jeg tror ganske sikkert det er en gammel myte. Før var det enkelt å harselere med butikkansatte, men det har jeg ikke hørt de siste årene, supplerer Lund.

Mange vil jobbe

Han kunne ansatt to personer daglig om han hadde mulighet.

- Jeg anslår at halvparten som starter i dagligvare er med videre, mens den andre halvparten bruker det som mellomstasjon.

Det er mest jenter og damer som søker. Studenter ja, men også de som har fått barn og vil inn igjen i arbeidslivet bruker butikk som inngangsport til yrkeslivet igjen. Mange av disse blir.

- Samlingsplass

I gamle dager var lokalbutikken en samlingsplass hvor kjøpmannen ofte var en liten helt i bygda. Om ikke i så stor grad nå, mener Lund at butikkturen er høydepunktet for mange om dagen.

- Odd (Reitan, journ.anm.) pleier å si til oss at det er dere som må være lokalmiljøets helter. Ta dere av det som foregår i nærområdet. Vær helten. Og vi  prøver å være små hverdagshelter i lokalsamfunnet. Det er det det handler om, sier Lund.

Gjennom sine 20 år sier han at han har vært med på både fødsler og begravelser.

- Vi er like mye sosialarbeidere som butikkansatte. Her på Heimdal blir mange av de faste kundene stående og småpludre litt, og butikken er et naturlig samlingspunkt, sier Lund, og får bekreftende nikk fra Danielsen.