Mulig er det de siste dagers meningsmålinger som er årsaken. JA-siden har aldri stått så svakt som nå. Halvparten av OL-tilhengerne har forsvunnet i løpet av det siste året. Da kan det være et tveegget sverd for en politiker å satse på OL som en vinnersak.

Målingen i Bergens Tidende torsdag viser at bare 26 prosent nå støtter OL i Oslo. I en måling gjengitt i VG sier 30 prosent det samme. Om få uker skal regjeringen fremme sin innstilling om et Oslo-OL i 2022. Det dreier seg om en statsgaranti for lekene som er beregnet å koste 35 milliarder kroner om det arrangeres i Oslo.

Høye kostnader

Kostnadene er en viktig begrunnelse for flere av bystyrerepresentantene som går imot Oslo-lekene. Fremskrittspartiet peker på at landet har mange andre uløste samfunnsutfordringer som trenger å bli prioritert foran et OL.

– Ikke minst breddeidretten har problemer med å tilby gode og mange nok aktiviteter til innbyggerne, sa Frp-representanten Sivert Bjørnstad som fremmet interpellasjon om saken i bystyret torsdag kveld. Han frykter OL-budsjettet kan sprekke og kostnadene løpe opp i over 100 milliarder. Bjørnstad foreslo sammen med KrF og Sp at bystyret skulle be Stortinget avslå OL-søknaden fra Oslo kommune om støtte og garanti.

Vil ikke ta stilling nå

Ordfører Rita Ottervik sa at både kostnadsvekst og IOCs utvikling har gått i negativ retning.

– Dette har gitt en betydelig motstand mot et nytt norsk OL. Et OL i 2022 må bli et samlende prosjekt som Lillehammer-OL ble det.

Ottervik var imidlertid tydelig på at bystyret ikke burde ta stilling til saken på nåværende tidspunkt.

– Et OL er en nasjonal sak som bør få sin avgjørelse i Stortinget, sa hun.

SV fremmet forslag om at bystyret i Trondheim ikke ønsker at det arrangeres OL i Norge med dagens krav fra IOC. SV mener det er uakseptabelt at enkelte krav fra IOC ikke er offentlige, og krav om spesielle skatteregler er også uakseptabelt.

IOC-pamper

Uavhengige Jo Skårderud sier til Adresseavisen at det er helt latterlig at regjeringen sier at Norge ikke kan ta imot syriske flyktninger som FN ber oss om å ta imot, på grunn ressurssituasjonen.

– Men vi har altså 30 milliarder å blåse på et OL ledet av pampene i IOC, sier Skårderud.

Det var langt unna flertall for de to forslagene som fikk henholdsvis 14 og 12 stemmer i bystyret. Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre valgte å ikke ta stilling til saken. Arbeiderpartiets Rune Olsø fremmet forslag på vegne av sitt eget parti og Høyre.

Det lød: Trondheim bystyre tar ikke stilling til spørsmålet om OL i Oslo i 2022, men ber Stortinget om ikke å fatte et vedtak i saken som vil medføre en klar nedprioritering av infrastruktur i Trondheim og landet for øvrig.

Intern uenighet

Forslaget fikk 51 stemmer. Forslaget skjuler det faktum at det i alle de tre flertallspartiene er betydelig intern uenighet om OL-spørsmålet. For å unngå å avsløre for mye av denne uenigheten, ble utgangen å hevde at bystyret i Trondheim ikke er en arena for meningsytring rundt et stort idrettsarrangement i Oslo.

I alle fall ikke før Stortinget har behandlet garantisaken.

– Jeg synes det er kunstig å være imot et arrangement i en annen by, sier Yngve Brox (H). Han oppfattet Frps forslag som et rent demonstrasjonsforslag.

– Men det er en forutsetning at OL ikke er til hinder for nye idrettsanlegg i Trondheim. Vi vil nå konsentrere oss om å få ski-VM til Trondheim i 2021.

Mange penger: Frp-representanten Sivert Bjørnstad frykter at OL-budsjettet kan sprekke og kostnadene løpe opp i over 100 milliarder. Foto: mari vold
Arbeiderpartiets Rune Olsø fremmet forslag på vegne av sitt eget parti og Høyre. Foto: mari vold
Motstand: – Et OL i 2022 må bli et samlende prosjekt som Lillehammer-OL ble det, mente ordfører Rita Ottervik, og viste til dagens motstand mot arrangementet. Foto: mari vold
Nasjonal sak: – Et OL er en nasjonal sak som bør få sin avgjørelse i Stortinget, fremholdt ordfører Rita Ottervik. Foto: Mari Vold