Lærerne går streikevakt og synger i stedet for å ha travle dager med oppstart av nytt skoleår, nytt pensum og nye navn.

Hvordan er dagene dine, fra klokka ringer, til hodet treffer puta?

– Det er travle dager for meg også. Jeg er i hovedsak opptatt med å drifte en streik og samtidig jakte en løsning på arbeidskonflikten. Og hver eneste dag er det mye kontakt med medier. Jeg har ikke sett et tv-program siden juli. Ikke engang en hel nyhetssending.

Kommentatorer sier forhandlingsklimaet er tøft. At det er dårlig kjemi og en hard tone. Hvordan er egentlig stemningen når du sitter i møter med motparten?

– Klimaet er slik at vi kan snakke sammen. Vi er skarpe i argumentasjonen, men klare og tydelige overfor hverandre. Og begge parter er dannede. Det er ikke klimaet som er den store utfordringen i denne konflikten. Det er det løsningen som er.

Hvordan oppleves det å streike mot en avtale du først egentlig var fornøyd med?

– Stryk ordet fornøyd. Det var en avtale vi anbefalte, men budskapet tilbake fra medlemmene var helt tydelig. Og det har gitt energi og kraft til å kjempe denne kampen – det massive engasjementet varmer lærerhjertet mitt. Jeg trengte ikke engang vente på resultatet av uravstemningen, misnøyen hos lærerne nådde meg raskt. Jeg er kanskje ikke så tungnem som motparten. La det komme frem at den siste kommentaren er spøkefullt ment!

Hvilket handlingsrom opplever du å ha når du vet at avtalen skal til ny uravstemning blant medlemmene?

– Tanken på en ny uravstemning påvirker ikke vårt handlingsrom. Nå er vi opptatt av å få til en avtale som lærerne ikke nødvendigvis jubler for, men som vil skape ro i skolen. Likevel vil ikke avtalen alene bidra til det. Mange av de utfordringene som har vært i søkelyset vil ikke omfattes av den engang. Det læreropprøret vi ser bør gi et kraftig signal til sentrale politikere og regjering. De må bidra til å gjøre hverdagen i skolen bedre.

Hva mener du KS har gitt og hvilke innrømmelser har de kommet med i denne runden?

– Jeg vil ikke si at KS har gitt noe som helst. De har redusert litt på kravene de hadde knyttet til lærernes tilstedeværelse på skolen, men fremdeles er de tydelige på at de skal ha mer bundet arbeidstid. Jeg har lært at å ta litt mindre ikke er det samme som å gi.

Hva skal til for at lærerne kommer tilbake på jobb?

– Vi må finne en løsning som er akseptabel. Skal det være mer arbeidstid bundet til skolen, må lærerne være enige i dette og tida må sikres til for- og etterarbeid - til elevenes beste.

Hva er «vesentlige samfunnsinteresser» i en konflikt der 100 000 elever taper undervisning? Hvor langt det må gå før en tvungen lønnsnemnd?

– Det er det regjeringens ansvar å vurdere. Vi bruker de lovlige virkemidlene vi har i en arbeidskonflikt og drifter streiken på en slik måte at den kan være langvarig. Så langt det har vært mulig, har vi skjermet barneskolene. Det er ingen grunn til tvungen lønnsnemnd så langt. Dette er en forsvarlig streik.

Lærerne hadde stor støtte blant folk i vår. Nå er vi bekymret for hvor mye undervisning som er gått tapt. Til og med ungene går lei av Playstation og Netflix. Hva skjer når opinionen snur?

– Vi har god støtte fremdeles. Stemningen i folket er viktig, men ikke avgjørende! Det viktige er å få frem budskapet. Grunnen til at vi streiker er at KS skal ta innover seg budskapet og endre posisjon.

Hvorfor er det så viktig å holde på den frie delen av arbeidstiden?

– Lærerne må ha tid til å forberede god undervisning og ha tid til gode tilbakemeldinger til sine elever. Det er kjernen i vårt undervisningsarbeid. Det å svare på en fortvilet sms fra en elev eller viktige telefoner fra foreldre på kveldstid, kan inngå i dette. Lærerne er ikke ferdig med jobben når de går fra skolen. Det å kunne gjøre en god jobb neste dag fordrer fleksibilitet.

Skal lærerne ta igjen det tapte?

– Vi skal strekke oss langt! Arbeidsgiverne våre har spart masse penger på denne streiken og jeg forventer at dette føres tilbake til skolen i form av fornuftige tiltak som kommer elevene til gode. Her må kommunen og lærerne samarbeide.

Når tror du streiken er over?

– Ja, hadde jeg kunnet svare på det hadde jeg nok porsjonert ut kreftene mine. I dag tar jeg ut maksimal energi hver eneste dag. Streiken er over den dagen vi har fått KS til å forstå alvoret i situasjonen og jakten på løsning er over. Når det skjer, er det ingen som vet.