Han har ingen tro på at vedtaket fra UDI blir omgjort av Utlendingsnemnda (UNE). Risnes har varslet at det blir aktuelt å gå rettens vei dersom også UNE gir avslag.

– Ja, det er det absolutt. Det er ingen heldig situasjon, men vi ser ingen annen utvei, sier han.

Risnes sier at Hamideh Kaffash blir med på videolink fra Iran, mens de viktigste vitnene sitter ved NTNU og i PST.

– PST blir et viktig vitne for oss når de må begrunne anbefalingene sine, sier advokat Risnes.

Skjønner ikke argumentene

Leder Jostein Mårdalen ved Institutt for materialteknologi ved NTNU understreker at saken til de iranske studentene ikke er endelig avgjort før den har vært til behandling i Utlendingsnemnda. Tre av iranerne studerer ved dette instituttet.

Men i likhet med Risnes tror han Utlendingsnemnda vil opprettholde UDIs vedtak om at de må ut av landet.

– Det er liten grunn til å tro at nemnda ikke vil forholde seg til PSTs anbefaling, sier han.

Hamideh Kaffash og en annen student ved instituttet må ut, en annen får bli.

Etterlyser dialog

– Fra et faglig ståsted kan ikke vi skjønne hvorfor disse studentene må ut. Vi har vurdert prosjektene og mener alle tre holder seg langt unna ømfintlige fagområder. Vi skjønner ikke hva PST mener vi lærer bort ved NTNU som kan være farlig. Vi skjønner heller ikke argumentene for at en av dem har fått oppholdstillatelse og at to andre ikke får det, sier han.

Mårdalen etterlyser nå en dialog med PST.

– Vi må ha inngående samtaler med PST for å få klarhet i hva de vektlegger når de vurderer disse sakene, sier Jostein Mårdalen.

Taper de beste hodene

NTNU-rektor Gunnar Bovim sier til Dagens Næringsliv at han frykter at iranersakene gjør at de taper kampen om «de beste hodene», og viser til at andre land ikke er like strenge.

– Det fremstår som noe pussig at en av iranerne som fikk avslag på søknaden om oppholdstillatelse her, skal fortsette på prosjektet sitt i Sverige. En annen har dratt til MIT i USA i stedet, sier Bovim.

NTNU-rektor Gunnar Bovim frykter at iranersakene gjør at de taper kampen om «de beste hodene». Foto: OLE MARTIN WOLD