Tre slektninger av Hariwan Guli (25) er drept i kamper mot IS, tidligere ISIL.

I dag er Hariwan Guli en av mange som demonstrerer mot grusomhetene som skjer.

Guli er kurder fra Irak. Han kom til Trondheim for tolv år siden, og driver nå to gatekjøkken i Trondheim. Guli er en av flere tusen kurdere i Trøndelag som er direkte berørt av krigen som pågår. Han er aktiv i komiteen (Norsk kurdisk solidaritetskomite) som organiserer dagens demonstrasjon.

– Tre menn som jeg er i slekt med, ble drept i kamper mot IS (Den islamske stat) i forrige uke. En av dem var i veldig nær familie, forteller Hariwan Guli. Han følger tett utviklingen som skjer i Kurdistan. I gatekjøkkenet følger han med på tv, og han har kontakt med familie i Nord-Irak opp til flere ganger daglig på telefon.

400 000 på flukt

Kurdistan er en autonom provins i Nord-Irak og har vært hardt rammet av terrorbevegelsen IS' herjinger og massakrer.

– IS dreper menn, kvinner og barn, og de respekterer ikke andre religioner. De krever at både kristne og yezidier må bli muslimer, ellers så må de dø. IS henviser til islam og sier at de er muslimer. Men de må ikke kalle seg muslimer – de er terrorister, sier Hariwan Guli.

Før helgen var det en pressekonferanse i det irakiske parlamentet der de siste fakta om krigen ble lagt frem.

* To millioner er på flukt.

* 10 000 er bekreftet drept.

* 5000 kvinner er kidnappet.

* 9000 er igjen på Sinjar-fjellet.

De siste dagene har grusomhetene eskalert ytterligere, og ISIL har lagt ut halshugging av en kurder på sosiale medier.

Har ikke mat

– Folk må flykte til områder som IS ikke kontrollerer. Det er kommet flere tusen flyktninger til våre områder i nord. Folk står i gata med alt de eier og har. Barna kan ikke gå på skolen. Folk har ikke mat, ikke drikke, og det finns ikke melk til barna. Det er forferdelig det som skjer, sier Guli.

Han har hele sin nære familie i Trondheim, far, mor, brødre, søstre og sin kone og snart treårige datter.

– Det er en vanskelig tid for familien, spesielt for min far. Han synes han bør dra for å hjelpe dem som slåss mot IS, sier han.

Farlig også for Norge

Guli støtter peshmergerne (fellesnevneren på kurdiske soldater) i sitt eget land, og han håper de skal klare å stanse og slå tilbake IS. Hariwan Guli fulgte med på demonstrasjonene i Oslo, og han synes det er bra at imamene og andre sa så tydelig i fra.

I Trondheim har demonstrasjonen et annet fokus, men han håper det blir en slagkraftig markering også her.

– IS er farlig for Kurdistan, for mange andre land – også for Norge. Jeg har ikke ord for å beskrive hvordan de opptrer. De er umenneskelige. Derfor er det så viktig å protestere og vise sin avsky, mener Guli.

Den kurdiske kvinnen Mahnaz Azizyan blir hovedtaler under demonstrasjonen i dag.

– Det er to ting som blir viktig å legge vekt på: Vi fordømmer alt IS har gjort, og vi er spesielt opptatt av de handlingene IS har gjort mot kurderne. Vi oppfatter dette som folkemord og etnisk rensing, sier Mahnaz Azizyan.

Kurdere ofrer livet

Hun synes det er kommet for lite frem i Vesten hvilken innsats og hvilke ofre som er krevd av det kurdiske folk i denne konflikten.

– Det er kurdere som først og fremst har stått opp mot IS, og det er kurdere som har ofret livet, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at kurderne vil ha selvstendighet, og at dette er et tema hun vil ta opp i sin tale i Trondheim.

– Dette er et budskap som resten av verden må ta inn over seg, mener Mahnaz Azizyan.

Roser Brende

Guli roser utenriksminister Børge Brende for det han utrettet under sitt todagers besøk i Nord-Irak i forrige uke. Han er godt informert om at Brende kommer fra Trondheim.

Børge Brende var sterkt berørt av sitt møte med flyktningene i Nord-Irak.

– Det er vanskelig å forestille seg hvordan det oppleves å møte disse menneskene ansikt til ansikt. Men det understreker også viktigheten av at vi nå får drevet barbarene i IS tilbake, uttalte Børge Brende under sitt besøk.

Kraftfull demonstrasjon

Under besøket kunne Brende opplyse at Norge gir ti millioner dollar ekstra til å avhjelpe den humanitære krisen som terrorbevegelsen IS har skapt i det nordlige Irak. Totalt har Norge bidratt med 175 millioner kroner i humanitær støtte til Kurdistan og resten av Irak.

Alle de politiske partiene har bekreftet at de stiller opp under demonstrasjonen mot IS i Trondheim.

– Vi håper det blir en kraftfull demonstrasjon. Vi protesterer mot de grusomme overgrepene ISIL utfører mot sivilbefolkningen i Kurdistan, Irak og Syria og mot religiøse minoriteter som kristne og yezidier, sier Grete Ulvesli i arrangementskomiteen. Hovedparolene er blant annet Nei til IS og Nei til terrorisme.

– Handlingene til IS er folkemord og etnisk rensing, sier Mahnaz Azizyan, hovedtaler under demonstrasjonen. Foto: mari vold