Arbeidsminister Robert Eriksson vil ha flere som ham.

– XXL er en spydspiss i norsk næringsliv som har tatt samfunnsansvaret på alvor. Gjennom å samarbeide med NAV, RBK og andre har de gitt mange unge sjansen til å vise seg frem. For mange av disse ville et liv på trygd vært alternativet. Jeg vil rose slike tiltak, og regjeringen skal følge opp med mer ambisiøs politikk for å få folk med hull i CV-en ut i jobb.

Ros for samarbeid

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) roser selskaper som XXL og Stormberg for deres samarbeid med NAV. Gjennom å etablere praksisplasser for unge mennesker i NAV-systemet, mener Eriksson at de bidrar til å holde åpen en av flere veier inn i arbeidslivet. Eksemplene Eriksson fikk høre under et besøk på XXL Lade tirsdag styrker ham i troen på at endringer i Arbeidsmiljøloven vil bidra til å sette ytterligere fart i dette arbeidet.

Senke terskelen

– Jeg har lyttet til hva unge som Joakim Lindseth forteller. Han har i dag fast jobb fordi XXL tok ham inn på praksisplass. Han fikk en arena til å vise seg frem på, og i dag har han fast jobb. For å få flere som han inn i arbeid må vi skape en litt lavere terskel inn, og det gjør vi ved å mye opp litt på anledningen til midlertidige ansettelser i loven. Men vi skal passe på at ordningene ikke misbrukes slik at folk går midlertidig hele livet, sier Eriksson.

Joakim Lindseth fikk først praksisplass på XXL etter at han tok kontakt med NAV.

– Jeg deltok først på prosjektet «Ung i jobb». Der fikk vi hjelp til å skrive CV, og de sørget for at vi kom oss på jobb i rett tid og endret rutinene våre. Så fikk jeg praksisplass på XXL, og i dag er jeg i fast jobb. Her trives jeg utmerket, og er glad for at noen ga meg en anledning til å vise hva jeg kan, sier Lindseth.

Bra for butikken

Driftssjef Leif Thoresen i XXL Nord- og Midt-Norge er stolt og glad over rosen fra statsråden.

– Til enhver tid har vi mellom fire og ti unge mennesker på praksisplass i våre butikker. Siden vi startet samarbeid med NAV, RBK ung i jobb og andre samarbeidspartnere, har vi tatt inn over 30 personer på denne ordningen. Siden vi vokser mye har vi stadig behov for nyrekruttering. Og med denne ordningen kan vi både sikre rekruttering og hjelpe mennesker som sliter ved inngangen til arbeidslivet med arbeid, sier han.

Eriksson ønsker seg flere slike tiltak, og har varslet en stortingsmelding før jul som skal bedre samarbeid mellom NAV og næringslivet. Han mener flere bedrifter kan lære av XXL, og etterlyser flere initiativ fra norske bedrifter for å skape flere praksisplasser.

– Det er også mange NAV-kontor som har mye å lære av det arbeidet NAV i Sør-Trøndelag gjør på dette området, sier Eriksson.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson synes flere norske bedrifter må gjøre som XXL, og opprette flere praksisplasser og ansette unge medarbeidere fra NAV-systemet. Driftssjef Leif Thoresen, til venstre og Bjørnar Bolsø mener ordninger gjør butikken bedre. Foto: Richard Sagen