På Dragvoll er fem studenter på vei til gruppearbeid ute i seinsommeren . De er alle ferske pedagogikkstudenter som møtte hverandre for første gang under fadderuka. Etter det har de holdt sammen, forteller Gjertrud Angvik, Kathrin Rollan, Anna Selmer-Olsen, Eirik O Evertsen og Øyvind Eikestøl

– Det er trygt og godt å iallefall kjenne noen, sier de.

Godt studentmiljø

Studentene i Trondheim er mer fornøyd med studentmiljøet generelt, kulturtilbudet, utelivstilbudet og kollektivtilbudet enn studenter i andre byer. Det viser studentenes helse- og trivselsundersøkelse som TNS har utført for studentsamskipnadene landet rundt. Snaut 30 prosent av studentene har svart på undersøkelsen.

– Grunnen til at vi skårer så høyt, er et veldig godt studentmiljø i Trondheim, sier konsernsjef Knut Solberg i Studentsamskipnaden i Trondheim. Solberg viser til frivillighetskulturen i studentidretten, Studentersamfundet, Uka og Isfit som viktige grunner til at det blir opplevd å være bedre å studere i Trondheim enn andre steder. Han tror det er viktig at Trondheim er en relativt liten by med korte avstander og gang- eller sykkelavstand til alt.

– Det gjør det lettere å være student og bli kjent, sier Solberg.

Alltid en aktivitet som passer

De fem studentene på Dragvoll er enig. Etter tre uker som studenter opplever de studentmiljøet som veldig bra med mange aktiviteter å være med på.

– Samme hva du er interessert i, finnes det en aktivitet som passer, sier Gjertrud Angvik.

Trondheimsstudentene deltar også i større grad enn ellers i landet på fadderukene, og de er mer fornøyd med mottakelsen de får. Det understreker de fem som sitter med gruppearbeid og diskuterer kognitiv pedagogikk. Gjennom fadderuka ble de kjent, og det gjorde at de har holdt seg til hverandre etterpå.

Folk er åpne

– På immatrikuleringen følte jeg meg helt alene og kjente ingen, sier Øyvind Eikestøl. Eirik O. Evertsen forteller at han traff en han kjente, og var glad for å ha noen å stå ved siden av. Gjertrud Angvik derimot hoppet over immatrikuleringen fordi hun ikke kjente noen, og gikk rett til åpningen av fadderuka der hun ble kjent med andre med en gang.

– Det er mange studenter i Trondheim. Folk er inkluderende og alle er i samme situasjon siden så mange kommer utenfra. Folk er veldig åpne og det er lett å bli kjent, sier Øyvind Eikestøl.

Konsernsjef Knut Solberg i Studentsamskipnaden mener denne undersøkelsen viser at studiebyen Trondheim lever opp til ambisjonen om å være best i Norge.

– Amibisjonen videre må være å sikre posisjon som den beste byen i Norden å være student i, sier han.

Ensomme studenter

Den landsomfattende undersøkelsen viser at mange studenter sliter med ensomhet, angst og depresesjoner.

– Vi har naturligvis de samme utfordringene rundt dette som ellers i landet, men i mindre grad, sier Solberg.

Solberg vil bruke undersøkelsen til å gjøre studiebyen enda bedre. Særlig er han opptatt av å bedre de forebyggende psykososiale helsetilbudene for de som sliter med angst og depresjoner.

Gruppearbeid: De ble kjent under fadderuka. Det har gjort at de også gjør gruppearbeid sammen på Dragvoll. Foto: VEGARD EGGEN