Gårdbrukerne Bjørn Strid og Tore Øien utfordrer nå Meraker Brugs eiendomsrett til store deler av grunnen i kommunen. Langsåvold understreker at kommunen holder seg nøytral i saken, og vil ikke si hva han synes om saken. Han sier jordkrangelen så langt ikke har fått store ringvirkninger.

Spent

– Vi er spente på hva som skjer, sier ordføreren, som selv er på plass i kommunestyresalen tirsdag for å følge det saksforberedende møtet i jordskifteretten.

– Vi mener at vi uten tvil har en god sak. Jeg blir overrasket dersom Meraker Brug kan presentere annen dokumentasjon, sier Tore Øien, den ene av de to som fremmer saken. Øien hevder det samme også kan gjelde for gårdbrukere i flere områder i Midt-Norge, der grunnen anses å tilhøre store grunneiere.

Motparten ved advokat Ola Oldren og daglig leder i Meraker Brug AS, Per Hembre, tilbakeviser kravet, men ønsker ikke å si så mye før tirsdagens møte.

- Ikke eiendomsrett

Strid og Øien hevder gamle dokumenter viser at det faktisk er gårdbrukerne som er de rettmessige eierne av én million mål av grunnen i kommunen, ikke Meraker Brug. De to argumenterer for at bruket kan ha hugstrett, men ikke eiendomsrett til den gigantiske eiendommen. Totalt utgjør Meråker kommune ca. 1,3 millioner mål.

Meraker Brugs eierskap i Meråker har også tidligere vært omstridt. Det ble utfordret blant annet i den såkalte allmenningsrettssaken på slutten av 70-tallet, der flere gårdbrukere krevde større rettigheter. Den gang tapte bøndene både i tingretten og lagmannsretten

Meraker Brug AS eies av Stiftelsen Astrup Fearnley, der tidligere eier, milliardæren Hans Rasmus Astrup, er styreleder.