Studien viser at det er en sammenheng mellom depresjon og hjertesvikt, men gir ikke svar på hvorfor det er slik.

– Dette er veldig interessante funn, sier Lise Tuset Gustad. Hun er doktorgradsstipendiat i samfunnsmedisin på NTNU, og jobber til daglig med Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (Hunt).

– Depresjon er lett å behandle, særlig hvis det blir tatt tidlig, sier hun.

– Hvis du blir bedre i stand til å ta vare på deg selv, kan det ha en positiv funksjon på hjertet. Terapi, treningsgrupper eller medisiner kan hjelpe folk til å bli kvitt depresjonen, og dermed er det grunn til å tro at risikoen for hjertesvikt også blir mindre.

– Dessuten er det bra i seg selv dersom folk får bedre livskvaliten ved å behandle depresjonen, sier Gustad.

Usunn livsstil

Det er større risiko for hjertesvikt for folk som lider av depresjon enn av angst, viser studien som er publisert i European Heart Journal.

– Deprimerte har vanskeligere for å følge medisinske råd enn engstelige, sier Lise Tuset Gustad.

– De har også vanskeligere for å legge om livsstilen ved å trene mer, spise mindre, drikke mindre alkohol eller røyke mindre. Dessuten kan depresjon i større grad enn angst føre til stressreaksjoner som igjen kan føre til hjerteproblemer.

Gustad mener en livsstil med usunn mat, for mye alkohol, røyking eller inaktivitet kan skape betennelsesreaksjoner i kroppen. Det kan på lang sikt være skadelig for hjertet.

62 000 deltakere

Forskerne har fulgt opp vel 62 000 deltakere i den andre Hunt-undersøkelsen i over 11 år, og har sett på sammenheng mellom angst og depresjonssymptom og framtidig utvikling av hjertesvikt.

Undersøkelsen viser at de som rapporterer om mer alvorlige depresjoner har 46 prosent større risiko for hjertesvikt enn de som forteller om få eller ingen depresjonssymptomer. Risikoen for hjertesvikt øker med høyere skår på depresjonssymptomer.

For folk med angstsymptomer er det 17 prosent større risiko for hjertesvikt. Forskerne mener med dette at de har påvist en sammenheng mellom depresjon og hjertesvikt, mens det i mindre grad er sammenheng mellom angst og hjertesvikt. Det er tatt høyde for kjente forskjeller på grunn av alder og kjønn, og for sosioøkonomiske faktorer som utdanning og sivilstatus, samt risiko for hjertekarsykdommer som blodtrykk, puls og diabetes.

Skal forske mer

Forskerne hadde ikke i denne studien mulighet til å analysere blodet for å studere stresshormoner eller betennelsesreaksjoner. De vet derfor ikke om dette er årsaken til den økte risikoen for hjertesvikt.

Nå skal de forske mer.

– Det hadde vært fint å finne mekanismene bak, sier Lise Tuset Gustad.

– Det hadde gjort det lettere å få til bedre behandling.