Foto: Adresseavisen

Det kan ta inntil én måned før jordskifteretten kommer med avgjørelse om saken blir avvist eller kan fremmes.

Striden står om én million mål grunn, som Meraker Brug kontrollerer.

Gårdbrukere i Meråker krever nå eiendomsrett til den store landeiendommen. Bruket har blankt avvist at det er grunn til en slik sak.

– Kan ikke tillates

Tirsdag møttes partene til et saksforberedende møte i rådhuset i Meråker

I alt har ni gårdbrukere i Meråker nå meldt inn krav i saken.

Enn så lenge har jordskifteretten vurdert det slik at bare de to parter, Tore Øien og ekteparet Bjørn Strid og Anne Lise Magnusson, behandles i første omgang.

Bruket er avvisende til at en slik generell sak med de to, eller flere parter, i det hele tatt skal tillates av retten.

– Det er intet behov for å kartlegge rettighetene nærmere etter vårt syn. De er grundig redegjort for, sier Oldren, som i går brukte mye tid på å vise til den historiske bakgrunnen, helt fra 1640 og frem til den såkalte allmenningsrettssaken, der gårdbrukere i Meråker ikke nådde frem med krav om ytterligere rettigheter på brukets grunn. Dom i saken falt i lagmannsretten i 1988.

Splitt og hersk

I retten viste gårdbrukernes advokat, Bjørn Hovstad, til at det vil være rasjonelt for retten å behandle alle kravene som nå er fremmet, samlet. Overfor Adresseavisen peker han på at bruket synes avvisende til å få avklart eiendomsforholdene generelt og heller vil splitte det ned til enkeltsaker mot enkeltpersoner.

– Det er en tydelig strategi fra brukets side å vri dette over til å handle om bruksrettigheter, ikke eiendomsretten, sier Tore Øien, en av dem som nå får sin sak behandlet. Bjørn Strid, som også er part i saken, kaller forholdene mellom dem og bruket for «full krig». Han hevder bruket ikke kan legge frem et skjøte som dokumenterer at de faktisk eier eiendommen. Det gjorde de heller ikke i rettssaker i 1988 eller 1994, ifølge Strid.

Daglig leder Per Hembre i Meraker Brug ønsket tirsdag ikke å kommentere Strids påstand og sier de ikke vil si så mye før saken er avklart i retten. Hembre sier bruket tar til etterretning at det kan ta en måned før en avgjørelse foreligger.