Den populære Trondheims-ordføreren er i det siste blitt pekt på som en svært aktuell kandidat til å overta den mektige posisjonen som partisekretær etter Raymond Johansen.

Hun har tidligere ikke sagt et ord om den nye lederkabalen i Ap. Det er det heller ikke mange andre i partiet som ønsker, allerede før valgkomiteen er satt sammen.

Men overfor Adresseavisen bryter Ottervik tausheten om egen rolle, og Giskes.

Tenkt seg jobben

– Det er svært hyggelig å bli nevnt som partisekretær, men jeg har sagt ja til å prøve å bli ordfører i Trondheim igjen. Dermed er det uaktuelt nå, sier Ottervik, som imidlertid ikke legger skjul på at partisekretærjobben er en posisjon hun absolutt kunne tenkt seg. Hun bekledde jo også samme type rolle da hun var generalsekretær i AUF, for mange år siden.

– Det er en kjempespennende oppgave, en tung lederjobb hvor man er koblet på politiske prosesser nasjonalt. Uhyre spennende! Men nå skal jeg bli ordfører igjen, og her er det alltid nye oppgaver og utfordringer. Det er det som driver meg, sier hun.

Hun utelukker imidlertid slett ikke at det kan bli aktuelt på et senere tidspunkt.

Sterk Giske-støtte

– Når ikke du er aktuell nå, hvem mener du vil fylle rollen best?

– Jeg har ikke veldig lyst å gå dypt inn i dette nå. Men det er klart at Trond (Giske red. anm) ikke bare er ekstremt dyktig politisk, men også organisatorisk. Han har et stort engasjement for begge deler, og vil åpenbart være en svært god partisekretær.

– Enda bedre som partisekretær enn nestleder?

– Han vil fylle begge rollene, absolutt. Men hans politiske styrke er kanskje mer kjent enn hans organisatoriske talent. Trond kan det å vinne valg, Jonas (Gahr Støre) trenger han, og det tror jeg Jonas vet.

– Er det viktig nå at Giske ikke bare får viktige oppgaver, men også en formell posisjon i partiledelsen?

– Jeg synes det. Hvilken rolle i ledelsen får man finne ut, det handler om en større kabal, men Trond må være en del av den.

Legge til rette

– Men er ikke partisekretær uaktuelt når han faktisk sitter på Stortinget?

– Nei, det kommer an på hvordan man legger til rette for det. Det er andre som også har viktige verv i tillegg til stortingsvervet, sier Ottervik og peker på Jorodd Asphjell (visepresident i Norges Idrettsforbund og stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, red. anm.) som et eksempel.

– Er det noen argumenter mot Trond Giske inn i ledelsen?

– Nei. Men det er klart det er mange andre dyktige folk å velge mellom også. Men ikke mange har, som Trond, sterke grupperinger som identifiserer seg sterkt med han. Slik som fagbevegelsen gjør.

– Han har jo også sterke motstandere?

– Han er jo en som stikker seg frem. Hvis du skal være veldig populær overalt, får du sjelden gjort noe. Trond er ekstremt handlekraftig, da får en også motkrefter. Men det er bra.

Tåler sterke folk

– Giske har jo vært en kronprins en mannsalder. Vil det ikke være en risiko for den nye lederen Jonas Gahr Støre å få han inn i ledelsen?

– Gode, sterke ledere tåler å ha sterke folk rundt seg. Det er bare svake ledere som skaffer seg nikkedukker, svarer Ottervik.

– Når partisekretær ikke er aktuelt nå, vil en plass i sentralstyret være mer aktuelt for din egen del?

– Det er selvsagt mye enklere, og en viktig posisjon, så det vil jeg ikke utelukke, svarer Ottervik.

– Kan ikke gå utenom Giske

Stortingsrepresentant Audun Otterstad har tidligere vært tydelig på at han mener Giske må inn i ledelsen.

– Det vil være best for partiet. Jonas skal bygge et vinnerlag. Da må Trond være der, fastslår Otterstad.

– Det er mange unge flinke som nevnes, Hadia (Tajik), Torgeir (Michaelsen) og flere. Trond har vært med i gamet lenge, han har vunnet valg, og han har snudd skuta da det buttet. Den erfaringen trengs også. Hvis vi vil bli et 40 prosents-parti, må vi bruke de ressursene vi har.

– Men kan man være stortingsrepresentant og partisekretær?

– Det er litt som å være partileder og statsminister. Legger man til rette for det, går det fint.

Vurderingen blant Giskes støttespillere er at det er helt uaktuelt at ikke Giske kommer inn i ledelsen denne gangen.

– Hvis ikke Trond kommer inn denne gangen heller er det noen som setter seg selv foran partiet. Det går ikke an å gå utenom Trond, sier en kilde - og det støttes av de andre kildene Adresseavisen har snakket med.

Om Giske blir partisekretær eller nestleder virker ikke som støttespillerne synes er avgjørende. Som nestleder vil han få en mer synlig rolle fra Stortinget. Partisekretær-rollen gir rom for det organisatoriske talentet. Det ventes imidlertid større motstand mot at han blir partisekretær enn nestleder. Nettopp fordi han sitter på Stortinget.

Det heteste tipset som leder av valgkomiteen er tidligere partisekretær, stortingsveteranen, Martin Kolberg. Men LO-leder, Gerd Kristiansen, er ikke utelukket. Ny ledelse vil velges på landsmøtet i april.

Trond Giske er ønsket som ny partisekretær i Arbeiderpartiet. Foto: MARIANN DYBDAHL