Det er norske helsemyndigheter som har satt fristen på 20 arbeidsdager fra sykehuset mottar henvisning til oppstart av behandling. Dette er ikke et lovkrav, men en retningslinje.

Statistikk fra helsenorge.no viser at St. Olavs Hospital behandlet 32 prosent av lungekreftpasientene innen 20 dager i perioden januar til april i år. Av de fem sammenlignbare sykehusene, kommer bare Oslo universitetssykehus dårligere ut.

– Ikke bare vi må bli bedre – også måltallet. Jeg forstår at pasientene blir urolige og synes det er lenge å vente, men hvis vi informerer godt om hvorfor det tar tid, dempes uroen, sier Stein Kaasa, viseadministrerende direktør ved St. Olavs Hospital.

– PET har gjort utslag

I 2012 fikk knappe 30 prosent av lungekreftpasientene ved sykehuset behandling innen 20 dager.

Sykehusdirektør Nils Kvernmo forsvarte det med manglende PET-skanning:

– Vi planlegger å komme i gang med tilbudet om PET-undersøkelser 1. oktober, sa Kvernmo i mai i fjor.

Snart ett år etter at PET-skanning ble innført, har økningen vært marginal ifølge statistikken på helsenorge.no: Fra 31,1 prosent i hele 2013 til 32 prosent for første del av 2014.

– Våre tall viser imidlertid at vi behandlet 38 prosent innen fristen. PET-skanning har helt klart gjort utslag. Ser vi på endringer oppnådd i samme periode med 30-dagers behandlingsfrist, har vi forbedret oss fra 58 til 90 prosent. En grunn er at vi har fått PET-CT. Vi har forbedret pasientflyten, men er ikke fornøyde. Vi jobber kontinuerlig for å bli enda bedre, sier Kaasa.

Ser til Danmark

Lungekreft er en komplisert diagnose å stille, som ikke kan sammenlignes med for eksempel brystkreftdiagnostisering:

– Vi snakker om et helt annet kompleksitetsnivå. Selv om vi er blant de ledende i landet på å stille diagnoser, er det mange med lungekreft som må ta flere prøver før behandlingen kan starte. Derfor tar det lengre tid.

I Danmark er målet å behandle lungekreftpasienter innen 40 til 45 dager.

– Norske helsemyndigheter bør se til Danmark, sier Kaasa.

– 100 prosent er uoppnåelig

Ifølge Kaasa er det i noen tilfeller helt nødvendig for pasientene at behandlingen forskyves noe.

– Flere trenger tid før de går i gang, og ønsker for eksempel én uke til å tenke seg om, sier han.

Selv om myndighetene forandrer retningslinjen til 30 dager, er Kaasa sikker på at St. Olavs Hospital og andre sykehus aldri vil klare å behandle alle pasienter innen målet.

– Et realistisk mål er at 80 til 90 prosent skal få behandling innen 30 dager, sier Kaasa.

Lager pakkeforløp for alle krefttyper

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, utelukker ikke at det kan bli endring på firsten for når pasienter lungekreft skal få behandling.

Departementet har satt helsedirektoratet, fagfolk og brukerrepresentanter i gang med utviklingen av pakkeforløp for 28 krefttyper. Pakken skal gi svaret på hvor lenge hver enkelt kan vente i de ulike stadiene av kreftsykdommen: Fra mistanke om kreft til utredning, fra utredning til diagnose stilles, fra diagnose til behandlingen starter.

– Dette vil gi pasientene mer ro. De vil forstå at venting innenfor angitt tid ikke er farlig. Lungekreft er en krefttype svært mange er rammet av. Pakkeforløpet for dem vil bli ferdig først, sier Erlandsen.

– Må få opp prosentandelen

Hun tør ikke si om det er uforsvarlig at kun 32 prosent av lungekreftpasientene ved St. Olavs Hospital ble behandlet innen 20 dager i første del av 2014.

– Men de må helt klart jobbe med å få opp prosentandelen, og at de har god dialog med pasient dersom de overgår 20 dager, sier statssekretæren.