Siden 2011 har antallet katolikker i Norge nesten doblet seg. Med det er trosretningen den raskest voksende i landet.

– Det er umulig for oss å bygge nye kirker for å dekke det stadig voksende behovet, understreker kansellist i Den katolske kirke i Trondheim stift, Unn L. Madsø.

Men katolikkene står ikke uten kirkerom av den grunn. I det siste har stadig flere katolske samfunn i Trøndelag leid eller lånt folkekirken for egne messer.

Færre konflikter

I fjor fikk katolikkene på Løkken i havn en leieavtale med menigheten i Meldal. De får bruke kirken én gang i måneden for 500 kroner per gang, finansiert av Trondheim stift (75 prosent) og St. Olav menighet.

– Lutheranere og katolikker i Norge blir mer og mer opptatt av samarbeid framfor å skape konflikter. På 50-tallet var det ganske så utenkelig at vi fikk bruke den luthersk-protestantiske kirken. Da var det lite kontakt mellom kirkesamfunnene, sier Madsø.

Statistikk fra Oslo katolske bispedømme viser at det per 1. september var over 155 000 katolikker i Norge. Nesten 14 900 tilhører Trondheim stift, som omfatter Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal.

Overrasket over deltakelsen

Mellom 40 og 50 deltar på de katolske messene i Løkken kirke. Tallet både gleder og overrasker initiativtaker Anna Banaszek.

– Det er viktig for meg at katolikkene på Løkken har mulighet til å delta på messe. Men jeg hadde ikke trodd at så mange skulle komme, sier hun, som kom til Norge fra Polen i 2007.

Alternativet til lån av kirke, er å reise til Trondheim på messe.

– Hvis det var eneste alternativ, er jeg sikker på at mange ville valgt bort messen, sier polske Olga Ucinska, som kom til Norge for fem år siden.

Hun vil gi datteren Julia (2) et innblikk i katolsk tradisjon.

– Katolske barn som vokser opp i Norge blir veldig påvirket av lutheranere. Det er viktig at vi dyrker egen tro. Det vi har fått til på Løkken er veldig bra – både for det sosiale og for det religiøse, sier Ucinska.

Vil ha felles gudstjeneste

Det er hver enkelt menighet som avgjør om kirken skal leie ut. Kirkeverge i Meldal, Noralf Ljøkjel, var aldri i tvil om at utleie til katolikkene er en god idé.

– Da jeg fikk søknaden tenke jeg at dette var en kjempeidé. Løkken-kirken står mye ledig, og vi ønsker jo at den skal brukes. I tillegg vil vi at alle som bor på Løkken skal ha et forhold til kirken her, sier Ljøkjel.

Framover ønsker han et enda tettere samarbeid med katolikkene på Løkken.

– Jeg kan godt tenke meg at vi forsøker å ha felles gudstjenester iblant, sier Ljøkjel.

– Enorm generøsitet

Noe av det som skiller katolsk messe fra ordinær gudstjeneste, er utsmykkingen. «Vi anvender mer prakt i våre kirker enn det en lutheraner er vant med i egne gudshus», står det på internettsiden katolsk.no. Blomster som pynter koret, flere brennende lys, røkelse og fargerike presteklær er noe av det som nevnes.

– De som bruker kirken etter katolikkene, merker kanskje lukten av røkelse. Ellers er det lite som vil tyde på at kirken har vært utlånt, sier Unn L. Madsø.

Hun ser på det forretningsmessige samarbeidet som veldig positivt, og vil rette en takk til Den norske kirke.

– Vi opplever en enorm generøsitet, langt utover det vi forventet. Dette er ingen selvfølge.

Dominic Nguyen Van Thanh, katolsk sogneadministrator i Levanger, beskriver samarbeidet mellom de kristne trosretningene i Norge som flott.

– Det er viktig at vi hjelper hverandre. Vi jobber jo for samme sak: At folk skal komme nærmere Gud, sier Van Thanh.

Polske Olga Ucinska kom til Norge for fem år siden. Foto: Rune Petter Ness
Anna Banaszek Foto: Rune Petter Ness