To ulike private klinikker i Trondheim konkurrerer nå om å tilby fertilitetstester. De skal kunne avsløre om man har passert holdbarhetsdatoen, eller om man fortsatt er i stand til å få barn.

De som tilbyr testene, skal kunne fortelle enslige eller par hvor lenge de kan vente før de forsøker å bli gravide, og hvor stor sjansen er for at de skal klare det. De må også gi noen den skuffende beskjeden om at tiden er løpt fra dem, eller at tiden for å få barn aldri vil komme, fordi de rett og slett ikke er i stand til å bli gravid.

I dag har vi teknologien som skal til for å få vite det meste om vår fysiske fremtid. Det vi før trodde - og godtok - var naturens mer eller mindre tilfeldige spill med oss mennesker, vet vi nå i stor grad er lagt ned i oss gjennom våre arveanlegg. Det ligger i stor grad i genene om vi kan eller ikke kan få barn. I tillegg kan sykdom og skade i livet gjøre oss infertile, ute av stand til å få barn, i alle fall uten assistanse. Når teknologien nå kan gi oss svar på det meste, må vi også være forberedt på å få de svarene vi ikke ønsker. Det er nedsiden av fremskrittet.

Det er vanskelig å se noen store prinsippielle motforestillinger med det som trolig vil bli et populært tilbud. I dag er de fleste norske barn som kommer til verden, allerede planlagt takket være gode prevensjonsmidler. Det som i særlig grad bestemmer når barn skal bli født, er kommunenes frist for å være berettiget til barnehageplass. Vår mulighet til å planlegge gjør at en stor del av norske barn nå fødes før 1. september, frist for de som vil være sikret plass i barnehage fra barnet fyller ett år.

Tilbudet om fertilitetstester forteller noe om det som må kunne kalles tidsånden. Vi lever i økende grad gjennomplanlagte liv. Det er en tid for ubekymret ungdomstid og forelskelser, en annen tid for etablering i yrkesliv og familieliv. Tidspunktet det skjer på, kommer stadig senere. Norske kvinner blir stadig eldre før de får sitt første barn. Alt skal være på plass før det passer med barn: utdannelse, fast arbeid, god inntekt, en god bolig i et attraktivt strøk. Helst skal man ha rast og reist fra seg før man etablerer seg. Det vanskeligste er kanskje å finne den rette partneren å få barn med.

Alt dette tar tid. Og sammen med tiden går også den biologiske klokka. Man trenger ikke være professor i medisin for å vite at evnen til å få barn gradvis blir dårligere med årene. Ved hjep av teknologien kan altså folk nå få vite hvor langt unna kroppenss deadline de er. I Danmark er fertilitetstester et etterspurt tilbud som gis i det offentlige helsevesenet, på Rigshospitalet i København.

Tilbudet er et eksempel på at det finnes en fornuftig arbeidsfordeling mellom et offentlig helsevesen og et privat som kan gi supplerende behandling på områder som ikke er livsviktige. For det å sjekke den forplantningsmessige holdbarheten kan være nyttig for den som kan og vil betale for det.

Men det er ikke en oppgave for det offentlige helsevesenet.