– Spesielt utover høsten er det hyppigere påkjørsler av småvilt på denne strekningen, sier Helge Hoven, byggeleder i Statens vegvesen (SSV).

Et av problemene på strekningen er midtrabatten, fordi det er få steder det er åpning der dyrene kan passere.

– Voksne elger og hjort kommer seg over midtrabatten og kan berge seg, men kalver og småvilt blir gående langs den uten å komme seg over eller under. Dette er veldig uheldig, legger Hoven til.

Små tiltak

Langs nesten hele veien er det satt opp viltgjerder for å holde dyrene ute av kjørebanen, men gjerdene har svakheter flere steder. Byggelederen kan fortelle at det spesielt ved Stav har vært mye påkjørsler.

Grete Ørsnes er overingeniør og miljøkontakt i SVV for Sør-Trøndelag, og har også blitt orientert om alle kollisjonene ved Stav.

– Jeg ble presentert for problemet av Malvik kommune. Dette er et par uker siden, og vi har allerede tatt tak i det. Vi skal forlenge viltgjerdet med 400 meter for å holde dyr ute av veibanen, sier hun.

Store fremtidsplaner

Det er planlagt en utbedring av E6 mellom Ranheim og Stjørdal, og det er en tett dialog mellom Malvik kommune og Statens vegvesen i forbindelse med dette. Kommunen mener det er for mye viltpåkjørsler på strekningen, og har kommet med mange innspill.

Denne utbedringen vil derimot ikke starte før tidligst 2018, og det er ikke planlagt noen andre store tiltak for å få ned antallet viltpåkjørsler på strekningen før den tid.

– Vi har foreslått flere tiltak som burde iverksettes så fort som mulig. Det går i hovedsak på å sette opp viltgjerder langs spesielt utsatte strekninger og sikre trygge overganger for viltet. Det er viktig å få dette på plass før det blir mørkt og snøen legger seg, sier Lars Slettom i Malvik kommune.

– Jo fortere tiltakene blir iverksatt, jo bedre. Men jeg skjønner at det må tenkes helhetlig for å slippe å gjøre ting dobbelt når utbedringen begynner i 2018, avslutter han.

Småvilt og kalver er spesielt utsatt, fordi de verken kommer seg over eller under midtrabatten på E6. Foto: Tore Sannum/NTB scanpix