Dette sier hun etter at Samferdselsdepartementet fredag besluttet at man tar sikte på å gi kjøretøy fra enkelte kommunale trygghetstjenester tilgang til å kjøre i kollektivfeltene.

Enkelte kommuner har idag særlige enheter som rykker ut ved utløst trygghetsalarm fra eldre. Disse kjøretøyene har et særlig behov for god fremkommelighet i trafikken, men kan idag ikke kjøre i kollektivfeltene.

Lokal støtte

Dette er en sak Trygghetspatruljen i Trondheim har tatt opp gjentatte ganger, og over mange år uten å få gjennomslag. De har sett det som urimelig at drosjer og el-biler har hatt tilgang til disse feltene, men ikke Trygghetspatruljen som har vært i utrykning til syke eldre som har hatt behov for hjelp. Adresseavisen hadde en reportasje for kort tid siden der vi fikk påvist hvordan de røde utrykningsbilene ble stående i kø, mens de ble passert av el-biler og drosjer i kollektivfeltet.

Lokalt har Trygghetspatruljen møtt forståelse hos politikerne. Et enstemmig bystyre i Trondheim har støttet dem i denne saken.

Men det var først nylig etter initiativ fra kommunalråd Sissel Trønsdal, (Ap) og deretter stortingsvikar Audun Otterstad (Ap) det ble et gjennombrudd.

Vil endre reglene

Otterstad tok opp saken med samferdselsministeren i Stortingets spørretime, og fredag fikk han det positive svaret fra Ketil Solvik-Olsen (Frp).

– Jeg har stor forståelse for at enkelte helsetjenesteytende kommunale etater, i visse situasjoner hvor det kan stå om liv og helse, trenger å komme seg raskt frem i trafikken. Tilgang til kollektivfeltene vil da kunne være hensiktsmessig, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Jeg har derfor besluttet å starte et regelverksarbeid med sikte på å gi kjøretøy fra slike kommunale enheter tilgang til kollektivfeltene. Et slikt arbeid vil blant annet omfatte en kartlegging av behovet på nasjonalt nivå og utarbeiding av nærmere kriterier for merking av kjøretøy, sier samferdselsministeren.

Målløs leder

Hilde Lisbeth Myhre sier hun er nærmest målløs over at saken har fått en løsning.

– Dette har vi jobbet med i mange år. Det er et stort behov, og det har stor betydning for de eldre som venter på hjelp at vi kan komme raskt frem, sier hun.

Hun mener dette er en avgjørelse som har betydning i forhold til å oppfylle Samhandlingsreformen.

– Det ligger i kortene etter denne reformen at de eldre skal være mer hjemme selv om de er dårlige. Dette er et bidrag som gjør oss bedre i stand til å oppfylle den avtalen, mener Myhre.

Audun Otterstad synes det er flott at Frp-statsråden har vært konstruktiv og løst saken så raskt.

– Her er alle politiske skillelinjer lagt til side, og statsråden har latt sunn fornuft råde, sier den unge vararepresentanten på Stortinget.

Tok opp saken: Vararepresentant Audun Otterstad fra Skaun. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Magisk: Leder i Trygghets patruljen i Trondheim Hilde Lisbeth Myhre. Foto: F oto : MORTEN ANTONSEN
Endrer regelverket: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Foto: Morten Antonsen