- Felles for alle drapene, er at vårt personell har hatt uniform som tydelig viser at de er hjelpearbeidere, eller at de har vært i merkede kjøretøy. Denne galskapen må vi stå opp mot.

Det sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv. Alle de 45 drepte har vært lokalt ansatte i Røde Halvmåne Syria og Røde Halvmåne Palestina, som tilsvarer Røde Kors i muslimske land. Mollekleiv mener hjelpearbeiderne blir drept med viten og vilje.

- I alle konflikter er vi nøytrale og uavhengige, og vår oppgave er å hjelpe mennesker på alle sider i en konflikt. I Syria har det vært helt ekstremt, og vi har både blitt beskutt av myndigheter og opposisjonsgrupper. Begge sider mener vi hjelper fienden, og vi har brukt mye tid på møter for å forklare at vi hjelper alle, sier Mollekleiv.

- Konfliktene blir råere

Siden borgerkrigen i Syria brøt ut i 2011, har over 200 000 mennesker mistet livet. I dag har 11,2 millioner mennesker et akutt behov for hjelp. Fra å være en kamp mellom Assad-regimet og en mer eller mindre samlet opposisjon, eksisterer det nå over 2000 navngitte opprørsgrupper i landet. De kjemper like ofte mot hverandre som mot regimet. Dette skaper store utfordringer.

- Vi ser tydelig en tendens til at konfliktene blir råere. Det har gått fra å være konflikter mellom stater, til interne konflikter. Ofte går de interne konfliktene også over landegrenser, slik som i Syria og Irak, og det blir vanskeligere å skille mellom stridende og sivile, forklarer Mollekleiv.

Forhandler med IS

Flere av militsene i Syria kjemper nå under den militære gruppen IS, Den islamske staten. Gruppen kontrollerer 60 prosent av Irak og store deler av Syria.

Den har blitt kjent for sin brutale fremgangsmåte, med massakre av sivile, henrettelser av journalister og massekidnappinger. Norge har gått med på å bidra militært for å bekjempe gruppen i Irak. Mollekleiv ser flere fallgruver som må unngås.

- Vi må ikke bli som dem. Med det mener jeg at våre styrker må følge folkeretten. I tillegg har vi også et ansvar for at våre allierte i den irakiske hæren følger folkeretten. Så er det viktig at vi holder kontakten med alle parter, også IS, for å sikre tilgang til alle områder, sier han.

Redd det blir enda verre

Også Flyktninghjelpen opplever situasjonen i Irak og Syria som ekstremt farlig for sine bakkemannskaper. Generalsekretær Jan Egeland vil ikke ta stilling til om det er riktig eller galt å bruke militære midler, men frykter den internasjonale involveringen kan gjøre det enda vanskeligere å drive hjelpearbeid i landene.

- Det er utrolig viktig at man ikke gjør som i Afghanistan. Der gjorde man en tabbe av dimensjoner, ved at man sauset sammen militær virksomhet og humanitært arbeid. Det gjorde at opposisjonen fikk inntrykk av at det å drive humanitær virksomhet, var del av en vestlig militærkampanje. Dermed begynte man i økende grad å angripe skoler og humanitære prosjekter. Skal vi klare å gi hjelp til alle sivile og på begge sider av konfliktlinjene uten at våre ubevæpnede ansatte angripes, må vi unngå å bli knyttet til en vestlig militær agenda, sier Egeland.

Hjelpearbeidere fra Røde Halvmåne deler ut matrasjoner i Syria. Selv om de tydelig viser hvem de er, opplever de likevel å bli skutt på av flere parter i konflikten. Foto: Ibrahim Malla/IFRC
President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, besøkte Damaskus i Syria i vår. På bildet ser han hvordan en granat treffer det eksakte stedet hvor han selv befant seg bare ti minutter tidligere. - Det er tilfeldig hvem som får leve, og hvem som dør i denne konflikten, sier han. Foto: Vivian Paulsen/Røde Kors Syria
Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen (NRC), frykter at den internasjonale involveringen kan gjøre det enda vanskeligere å drive hjelpearbeid i Syria og Irak, og advarer mot å gjøre samme feil som i Afghanistan. Her under et besøk hos en irakisk familie på flukt i Baharka-leiren utenfor Erbil, nord i Irak. Foto: NRC/Tiril Skarstein