- Det å drive humanitært arbeid i Syria nå, er ekstremt komplisert. Det er veldig få, om noen, som har tilgang til å gjøre det man egentlig ønsker, fordi risikoen rett og slett er altfor stor, sier Alexander Buchmann.

Syria er ifølge forskningsorganisasjonen Humanitarian Outcomes et av de verste landene å drive hjelpearbeid i. Søndag skriver adressa.no at 45 Røde Kors-medarbeider jar blitt drept i konflikten, det høyeste antallet siden andre verdenskrig.

- Mer og mer desperat

Som nødhjelpskoordinator for Leger Uten Grenser, oppholdt han seg i landet fire måneder i fjor. Fra han kom dit første gang i februar i fjor, til han dro i august, merket han hvordan ting gikk fra vondt til verre.

- Det var en respekt for humanitære organisasjoner da jeg kom dit, men den forsvant underveis. Da konflikten økte og ble mer kompleks og ustabil, ble situasjonen mer og mer desperat, sier Buchmann.

Mistet kolleger

Mens Buchmann var i Syria, ble hjelpemannskapene utsatt for flere alvorlige hendelser. To syriske kolleger av Buchmann mistet livet.

- Jeg tror ikke det finnes et menneske i det området som ikke følte seg i ren livsfare, og som generelt var bekymret for det som kunne skje. Men det er merkelig, for det blir en slags normalitet over ting. Vårt fokus var kun på å hjelpe sivilbefolkningen, sier han.