Statland: Ikke alle forsikringsoppgjørene er endelig avsluttet. Derfor kan summen bli enda høyere.

Kommunens utgifter til mudring, sikring og opprydning er beregnet til cirka 25 millioner kroner. I tillegg kommer ødeleggelsene av industrihallen til Trønderelement og skadene på anlegget til Namdal settefisk som de mest omfattende.

To lektere er plassert i utkanten av Sagvika med to gravemaskiner, den ene større enn den andre. Den største har grabb som tar opp masse fra sjøbunnen. Den andre sorterer og fordeler massen ut på en mindre lekter som ligger ved siden av.

Opprydning i tre måneder

– Vi skal mudre opp 20000–25000 kubikkmeter masse, sier Geir Trongen, anleggsleder i Syltern AS, som har fått tildelt sikrings- og mudringsoppdraget fra Namdalseid kommune.

Ifølge fremdriftsplanen skal arbeidet være sluttført i månedsskiftet november/desember. Anleggslederen forteller at det i første omgang skal ryddes opp langs industrihallen, der Trønderelement AS hadde tilhold før flodbølgen slo inn. Den må rives fra lekter.

Dumpet midtfjords

Trepåler og forurenset masse blir levert til godkjent deponi, mens resten blir fraktet ut på lekter og dumpet midtfjords på cirka 350 meters dyp.

Verkstedet til Statland Mek. & Marine ble ikke direkte rammet. Eier og driver Svein Hågensen berømmer kommunen for at opprydningen har kommet godt i gang. Han ser optimistisk på fremtiden.

– Etter hvert er det blitt en ny giv i lokalsamfunnet, sier han.

Hågensen påpeker at raset og flodbølgen rammet bygninger og deler av et helt landskap.

– Om et hus brenner ned, kan det bygges opp igjen. Slik er det ikke her. Derfor håper jeg at statlige myndigheter forstår alvoret, og at kommunen får dekt sine utgifter, sier Svein Hågensen.

Kommunen venter på statlig bistand

Namdalseid kommune er avhengig av statlige midler for å betale opprydningsarbeidet i Sagvika.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har anbefalt kommunens søknad om statlig støtte på 25 millioner kroner.

– Økonomien er presset. Vi håper at det ikke tar altfor lang tid før de statlige midlene blir utbetalt, sier ordfører Steinar Lyngstad.

Han sier seg godt fornøyd med fremdriften av oppmudringen og sikringsarbeidet som pågår.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger, sier Lyngstad.

Ser nye muligheter

Han fremholder at det er viktig å se på mulighetene fremfor å fokusere på problemene.

– Vi ser optimistisk på Statlands fremtid, men forutsetningen er at staten stiller opp, sier Steinar Lyngstad.

Industrihallen til Trønderelement fikk så store skader at den må rives. Det vil ikke være mulig å bygge ny hall på samme sted. Daglig leder Egil Steffensen opplyser at skadeomfanget er taksert til 13,5 millioner kroner, mens rivingen vil koste om lag tre millioner. Begge de oppgitte beløpene er uten moms.

– Vi bygger opp ny virksomhet i Flatanger, opplyser Egil Steffensen.

Kompliserte regnestykker

Namdal Settefisk ble også hardt rammet. Vanntilførselen røk, og et stort antall fisk måtte destrueres. Styreleder Odd Devik opplyser at reparasjonene av vannledningen beløper seg til 4,5 millioner kroner. I tillegg kommer tapet av fisken. Devik antyder at sluttsummen kan bli et sted mellom 35 og 40 millioner kroner.

– Det var forskjellig størrelse på fisken. Det er et komplisert regnestykke. Forsikringssummen er ikke endelig avklart, sier Odd Devik.

Overskjønn i kø

I tillegg er det flere større og mindre oppgjør som ennå ikke er avklart. Daglig leder Stein Okstad i Statland Brygge AS sier at foretaket er påført kapitaltap fordi det planlagte utbyggingsprosjektet er lagt på is.

– Vi har ikke akseptert beløpet fra Naturskadefondet. Saken vil bli avgjort i retten. Derfor kan jeg ikke opplyse noen sum, sier Stein Okstad. Flere søknader til Naturskadefondet er i samme kategori. Lensmann Svein Ivar Asklund opplyser at det er begjært overskjønn for større og mindre beløp, som totalt er cirka fire millioner kroner.

Optimist: Svein Hågensen Foto: Jan Erik Roel
Geir Trongen, Syltern AS Foto: Jan Erik Roel