– Ingen i Norge er kommet lenger enn Rørosmat og deres produsentnettverk når det gjelder lokalmat.

Det sa landbruks- og matministeren, da hun tirsdag besøkte Rørosmat.

– Svært inspirerende

Der fikk hun en bred orientering om selskapets virksomhet og produsentnettverket rundt, og ikke minst om de sterke resultatene som er oppnådd.

– Det har vært svært inspirerende, og jeg vil bl.a. ta med meg de innspill jeg har fått og undersøke årsaken til at Tine er svært tilbakeholdne med å skrive kontrakter med melkeprodusenter som ønsker å gå over til økologisk produksjon, sa Listhaug.

Les også: Rørosmat får pris for bygdeutvikling

Les også: Suksess med lokalprodusert mat

Tar opp forskjellsbehandling

Hun fikk vite at tilgangen på økologisk melk i Rørosregionen ikke lenger er stor nok til å dekke Rørosmeieriets behov, og at produksjonen av økologisk melk i Norge er synkende.

Vil forenkle virkemidlene

– Jeg vil se nærmere på årsakene til dette, på samme måte som jeg vil undersøke grunnene til at Rørosmeieriet ikke får distribusjonstilskudd for melka fordi de angivelig er for små, mens Q-meieriet får tilskudd nettopp fordi de er små, sa Listhaug.

I forbindelse med sitt besøk slapp Listhaug også nyheten om at hennes departement i går ga fylkesmann og tidligere landbruksminister Lars Sponheim i oppdrag å lede en arbeidsgruppe som skal utrede forenklinger av virkemidlene over jordbruksavtalen.

– Jeg har store forventninger til at utvalget legger frem forslag til et enklere og mer oversiktlig virkemiddelsystem som er målrettet mot økt og mer effektiv matproduksjon på små og store bruk over hele landet, sier hun.

Med i neste års oppgjør

Listhaug understreker at forenklinger for de næringsdrivende og en enklere forvaltning skal vektlegges, og at konsekvensene av forslaget skal vurderes både hver for seg og samlet.

– Arbeidsgruppen skal levere en delrapport som noe av grunnlagsmaterialet til jordbruksforhandlingene neste vår, og hele arbeidet skal være avsluttet innen utgangen av 2015, sier Sylvi Listhaug.

Les også: Kårer den smarteste, sunneste og mest bærekraftige maten

Avsluttet ved NTNU

Etter Røros-visitten gikk turen videre til Singsås og Melhus for gårdsbesøk, omvisning på Grilstad og til slutt besøk med en rekke landbruksrelaterte temaer på programmet ved NTNU i Trondheim.

Les også: Omsetter for åtte millioner kroner på Matfestivalen