– Målet med leksehjelpen må være å gi hjelp til de som ikke nødvendigvis kan få det hjemme. Vi tror det vil være bedre å flytte leksehjelpen til ungdomsskolen. Elevene har ofte stort behov for hjelp da, samtidig som ikke alle foreldrene kan bidra i like stor grad. Det er også der forskjellene mellom elevene øker raskest, mener Holm Lønseth.

Leksehjelpsordningen ble i høst endret, slik at kommunene nå fritt kan fordele leksehjelpen på 1.-10. trinn. Dette er bakgrunnen for at Høyre sammen med Senterpartiet, KrF, Venstre og Frp. reiser en interpellasjon i bystyret hvor de ber om mer målrettet leksehjelp.

Lite treffsikker

– Dagens ordning med leksehjelp på barneskolen er lite treffsikker og fungerer dårlig, påpeker politikerne som ber rådmannen se nærmere på hvordan leksehjelpen kan endres.

– Vi ønsker ikke å være for bastant på hvem som skal få leksehjelp. Dette vet rektorene best, mener Holm Lønseth. Men hun er klar på at de minste elevene trenger leksehjelp minst:

– Vi må kunne forvente at foreldrene kan hjelpe dem, sier hun.

Fornuftig

Mange har kritisert at leksehjelpen ikke har vært fulgt opp med ekstra midler fra statlig hold, noe som har ført til skoler har benyttet ufaglærte til å gi hjelp. Holm Lønseth mener det er viktig at leksehjelperne har god kompetanse.

– Men dette tror jeg kommunen klarer å løse innenfor eget budsjett, sier hun.

Stabbursmoen skole er en 1-10-skole, og tilbyr i dag leksehjelp for 1.-4.-trinn. Fungerende rektor Sylvi Larsen Strømme mener det er bra at politikerne nå tar en diskusjon om leksehjelp.

– Det kan være fornuftig å flytte leksehjelpen. Vi har erfaring med at foreldrene følger opp veldig godt i 1. trinn. Det er nok større behov for leksehjelp lenger opp i trinnene,, det tror jeg mange lærere er enige i, sier Larsen Strømme som gjerne vil tilby leksehjelp i ungdomsskolen.