- Det første jeg må gjøre når vi får hit nye medarbeidere, er å bryte ned bildet de har av Afghanistan. Det er ikke den solskinnshistorien man leser om hjemme. Vi er inne i det verste året i Afghanistan siden invasjonen.

Det sier Alexander Buchmann fra Trondheim. Han har vært Landsansvarlig for Leger Uten Grensers innsats i Afghanistan siden juli i år. Inntrykket han har dannet seg av situasjonen er nedslående.

- Vi driver fire sykehus her nede, og får så å si daglig inn mennesker med skuddskader. Sivile lemlestes i kamphandlinger, og er aldri trygge. Vi har et eget sykehus for folk med traumer på grunn av det som foregår, men mange blir hindret fra å komme dit, fordi de må passere et konfliktområde på veien, sier Buchmann.

Flere tusen sivile drept

I dag har han sin siste dag på jobben i Afghanistan. I løpet av tiden han har tilbrakt i landet, har han blitt vitne til væpnede grupper som er sterkere enn noen gang, korrupsjon som ødelegger all tillit til myndighetene og et folk som flere steder står helt uten tilgang til helsevesen.

- Idet ISAF-styrkene nå trekker seg ut, lar man landet stå igjen på bar bakke. Landet har vært i konstant krig og borgerkrig de siste 35 årene. Utviklingen går feil vei , sier Buchmann.

I første halvår har 1564 sivile blitt drept, av dem 295 barn. Tallet på drepte og skadde sivile er det høyeste FN har målt i landet.

Angriper hjelpearbeidere

Situasjonen er også prekær for hjelpearbeiderne. Ifølge organisasjonen Humanitarian Outcomes, ble det gjennomført 81 angrep mot hjelpearbeidere i fjor, mer enn noe annet sted.

- Det går ikke en uke uten at jeg hører om væpnede konflikter der krigere har tatt tilflukt i en klinikk. Heldigvis er ikke noen av våre klinikker rammet ennå, sier Buchmann.

Selv kan han ikke bevege seg fritt i landet.

- Vi reiser med fly når vi besøker sykehusene. Det er farlig å bevege seg her. Det skyldes blant annet at strategien de internasjonale styrkene brukte, var 100 prosent feilslått fra et humanitært ståsted. Ved å bruke militære styrker til humanitær hjelp, brøt man ned grensene mellom humanitær- og miltær innsats, og gjorde oss som er nøytrale til legitime mål. Jeg håper man ikke gjør samme feil når man skal inn i andre områder.

- Fremtiden er ikke lys

- Hva har gjort mest inntrykk?

- I min rolle ser jeg ikke barn med skuddskader eller brannskader daglig, selv om jeg har sett det også. Men det er hverdagen til folk som gjør mest inntrykk. Det er ingen steder i dette landet man er 100 prosent trygg. Mange kommer ikke til oss, fordi det er for farlig å dra til sykehuset. Fremtiden er ikke lys. Jeg opplever at folk i Norge og Vesten er drittlei av Afghanistan nå, men vi må ikke gi dem opp, oppfordrer han.

Frykter Taliban kan ta tilbake makten

Afghanistan-ekspert Helge Lurås deler Buchmanns bekymringer for sikkerheten i Afghanistan.

- Landet er inne i en flerfronts borgerkrig, hvor Taliban og opprørerne er til stede i minst 24 av 34 provinser. I fjor var antall angrep høyere enn noen år tidligere, og trenden fortsetter i 2014, sier Helge Lurås, leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse.

Lurås mener det er en reell fare for at gruppen kan ta tilbake makten i landet.

– Vi kan i hvert fall ikke avfeie muligheten, fordi den afghanske hæren er skjør. Taliban er nok motiverte av det IS oppnår i Irak og Syria. Vi kan få et scenario hvor de gjør noen offensiver, og den afghanske hæren rakner. Dette gjelder spesielt i de pashtunske områdene i sør og øst. Man kunne sett for seg en kamp om Kabul også, men de får problemer i nord, sier Lurås.

Selv om økonomien, utdanningen og likestillingen hadde fremgang de første årene etter invasjonen, har det stagnert.

– Samtidig har sikkerheten blitt verre. Det er en kritisk situasjon, sier han.

En afghansk kvinne får behandling ved Leger Uten grensers traumesenter i Kunduz-prosvinsen i nord. Utenfor raser kampene. Foto: Mikhail Galustov/MSF
Alexander Buchmann må selv ta store sikkerhetshensyn når han reiser i Afghanistan. Hjelpearbeidere blir sett på som en del av regjeringen, og blir angrepet selv om de er nøytrale. Foto: Leger Uten Grenser
Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse, mener det er en reell fare for at Taliban kan ta tilbake makten i Afghanistan. Foto: Senter for internasjonal og strategisk analyse