Det sier riksantikvar Jørn Holme, etter at han tirsdag for første gang fikk se nærmere på den staselige Finnegaarden i Røros sentrum.

Riksantikvaren er på Røros sammen med hele sin toppledelse for å ha et arbeidsmøte med toppledelsen i Norsk kulturminnefond.

Borgerskapshistorie

Tirsdag ettermiddag benyttet de anledningen til en liten vandring i sentrum, for å få en nærmere orientering rundt bygnings- og kulturminnevern generelt, og om situasjonen rundt planene om en fredning av Finnegaarden spesielt.

– Det viktige med Finnegaarden er at den så tydelig forteller en borgerskapshistorie. Mitt førsteinntrykk er at gården representerer en så gedigen bygningsmasse, med så mange historier knyttet til seg, at det er viktig å finne en løsning på vern. Samtidig må gården både brukes og gjøres tilgjengelig, sier Holme.

Ser store utfordringer

Han forteller at Røros faktisk er den eneste kommunen i Norge som har anledning til å frede bygninger, og sier at det er viktig at kulturminneforvaltningen og Sør-Trøndelag fylkeskommune nå jobber godt med denne viktige fredningssaken.

– Jeg ser store utfordringer når det gjelder å sette i stand hovedbygningen, og ikke minst uthusene, sier Holme.

Han mener at det sentrale i fredningen er eksteriøret og hovedleiligheten i andre etasje, pluss uthusene.

–Det skal bo folk i husene

– Vi er i god dialog med Rørosbanken som eier (siden 2012 red.anm.) om dette. Riksantikvaren har også bidratt med midler til en kartlegging av arbeidene som må gjøres, sier Holme.

Han er tydelig på at det skal bo folk i husene, og sier at man freder for at husene skal kunne brukes. Samtidig legger han til, at han også en utfordring for banken i det å finne en eier som også vil bruke hovedleiligheten.

Finnegaarden, som ligger i den nedre delen av Bergmannsgata, har sin historie tilbake til sent 1700-tall, da første og andre etasje ble bygget. Tredje etasje er fra midten av 1800-tallet.

– Viktig samarbeid

– Det er flott at Riksantikvaren kommer på besøk, sier direktør Simen Bjørgen i Norsk kulturminnefond.

Fondet er Statens fremste virkemiddel for å ta vare på verneverdige kulturminner, mens Riksantikvaren er direktorat for kulturminneforvaltning, blant annet med ansvaret for de fredede kulturminnene.

– Det er svært viktig at de statlige organisasjonene har et tett samarbeid, sier Simen Bjørgen.