Det sier gruppeleder Jon Gunnes. Han sier det uansett ikke kommer på tale å binde seg til en felles ordførerkandidat verken på borgerlig eller rødgrønn side før valget.

– Stemmetall og forhandlinger skal avklare hva Venstre kan bidra med i en mulig flertallskonstellasjon, sier Jon Gunnes.

Ved valget i 2011 ble Venstre bystyrets fjerde største parti. Stemmetallene gjorde Venstre litt større enn SV. Det registrerte ordfører Rita Ottervik som var på tråden til Gunnes allerede valgnatten. Ap kunne tenke seg et samarbeid, og i kraft av Venstres størrelse fikk Gunnes tilbud om å avløse Knut Fagerbakke som varaordfører.

Takket pent nei

– Vi behandlet spørsmålet i gruppestyret dagen etter. Der kom vi frem til at det av politiske grunner var riktig å takke nei. Uenighet om trepartsavtalen var en viktig grunn. Venstre er også positivt innstilt til å vurdere andre måter å gjøre ting på, for eksempel forsøke løsninger med offentlig-privat samarbeid (OPS) ved bygging av skoler.

Også Geirmund Lykke (KrF) fikk telefon fra Rita. Her fikk hun napp. Etter forhandlingene på Lerkendal i dagene som fulgte, ble i alt fem partier enige om en samarbeidsavtale for den fireårige valgperioden.

Søker makt

Gunnes sier Venstre har ambisjoner om reell politisk makt. Han håper at partiet vil bli stort nok til å bli interessant for mulige samarbeidspartnere i bystyret. I Oslo sitter som kjent Venstre i byrådet etter at partiet ble større enn Fremskrittspartiet i 2011.

– Sentralt ønsket vi en borgerlig regjering, men valgte ikke å tre inn selv. Blir det borgerlig flertall i Trondheim, skal det bli borgerlig ordfører, lover Gunnes.

Men om valget ikke endrer det politiske flertallet er Gunnes villig til å diskutere med Ap om plass i flertallet.

Gunnes er imidlertid skeptisk til om partiet selv vil sitte i et byråd dersom det blir parlamentarisme i Trondheim. Han er ikke overbegeistret for styringsformen som han mener er for lukket i forhold til formannskapsmodellen. Men samtidig åpner Gunnes for at Venstre kan være villig til å si ja til parlamentarisme i Trondheim.

– Det er flere i vårt parti som mener vi har vært for steile på dette. Vi skal vurdere om vi skal endre holdning i forbindelse med vårt programarbeid. Det er ikke dette spørsmålet som skal felle et fremtidig samarbeid med Venstre som en del av flertallet, sier Gunnes.

Trenger stemmer

Samtidig som han åpner for nye maktkonstellasjoner med Ap etter valget, holder han fortsatt muligheten opp for et maktskifte. Jon Gunnes mener det trengs mer enn tre partier på borgerlig side dersom det skal bli et nytt flertall og viser til Adresseavisens meningsmåling nylig. Der fikk de styrende partiene totalt 41 representanter, en vekst på fem i forhold til det sittende bystyret. Høyre, Frp og Venstre samlet bare 25 representanter, mens det magiske tallet er 34.

– Kanskje kan Senterpartiet og KrF lokkes tilbake på borgerlig side, funderer Gunnes.

– Dersom folket i Trondheim vil ha et maktskifte, vil Venstre støtte det. Om vi skal delta i en rødgrønn flertallskonstellasjon, må det politiske endringer til. En mykere linje nærmere sentrum vil være interessant, og en vurdering av andre løsninger som kan bli billigere for kommunen som at private får oppgaver.

– Jeg tror Skanska med fordel kan bygge skoler i Trondheim for utleie til kommunen. Vi ville unngått etterslep på vedlikeholdet. Jeg oppfatter at Ap ikke er prinsipielt imot OPS, men de tror ikke det blir billigere. Trepartssamarbeidet der LO er med bør det gjøres noe med. Jeg tror SV er bremseklossen i dette. Der stikker ideologien dypere enn i Ap, er mitt inntrykk. Vi bør også få til noe når det gjelder kommunale boliger, sosialhjelpssatser og tiltak for svake grupper generelt.

Vil bli nummer 3

Gunnes sier Venstres målsetting etter valget neste år er å bli det tredje største partiet i bystyret. I dag er partiet nummer fire, større enn både SV, KrF og Rødt. For bare åtte år siden var Venstre bystyrets åttende største parti.

– Jeg mener det er en realistisk målsetting å ta igjen Frp. Høyre har et potensial i Trondheim, men trenger en maktposisjon for å kunne vise seg frem. Det gjelder også Venstre. Gunnes skryter av ordføreren for hennes evne til å lytte til de mindre partiene, noe hun har vist tydelig i arbeidet med Miljøpakken.

– Jeg føler Venstre har fått gjennomslag for mye. Venstre varslet ønske om en bypakke før valget i 2007. Et halvt år senere var avtalen undertegnet.

– Klarer å bli enige med Venstre

Ordfører Rita Ottervik (Ap) er fornøyd med signalene fra Venstre, og tror det er mulig å bli enige med nok et parti i alliansen.

– Dette er positive signaler. Vi samarbeider allerede godt i dag med dem, både i Miljøpakken, om byutvikling, kultur og idrett, for å nevne noe, sier hun.

Ottervik sier Venstre og partiene som i dag samarbeider har noe ulikt syn på enkelte områder, men tror ikke det er umulig å håndtere en slik uenighet.

– Venstre ønsker mer offentlig-privat samarbeid (OPS). Det har Ap også sagt ja til i tilfeller der det er lønnsomt. Vi er ikke prinsipielle motstandere. Men private anbud på helsetjenester sitter lenger inne for oss.

Hun tror ikke det blir umulig å skape et bredt samarbeid, der både SV, KrF og Venstre er med etter valget.

– Det har gått fint å ha med både SV og KrF. Det er ikke umulig å få med Venstre heller, sier hun.