Elgslakt leveres til Dullum slakteri under en tidligere jakt Foto: Privat

Nærmere 20 000 storviltjegere vil de neste ukene ta post i skogene i Trøndelag.

Om lag ti tusen elg og hjort vil bli felt i løpet av høsten. Det er viktig både som rekreasjon, matauk og for å sørge for at bestanden av storvilt holdes på et fornuftig nivå.

Bruker kjøttet selv

For Dullum slakteri i Stjørdal er storviltjakta helt avgjørende for virksomheten. Nærmere 500 elg og 400 hjort blir slaktet i løpet av to hektiske måneder, forteller daglig leder Rune Dullum.

– Vi tar i mot slakt fra hele Midt-Norge, men det aller meste av elgkjøttet beholder jegerne selv. Førstehåndsverdien på elgkjøtt ligger på rundt 75 kroner kiloet, mens grunneiere som leier ut jaktrettigheter tar noe mer, sier Dullum.

Med utgangspunkt i at det skytes rundt 8000 elg og 3600 hjort i de to trøndelagsfylkene i høst med en snittvekt på henholdsvis 160 kilo og 50 kilo, betyr storviltjakta omlag 110 millioner kroner i førstehåndsverdi.

- Sosiale biten av jakta viktigst

For grunneiere og jeger Kristian Flenstad i Åfjord er imidlertid ikke kjøttet det viktigste.

– Nei, kjøttet gir jeg bort til slekt og venner. Det er alltid populært. Det er den sosiale biten av jakta som er det viktigste. Det er blitt slik at vi på landsbygda ikke har tid til å prate med hverandre lenger. Da er jakta helt uvurderlig. Vi tar med unger og familie og gjør litt mer ut av elgjakta, sier Flenstad.

Færre viltpåkjørsler

Rådgiver Tomas Lillehagen i Sør-Trøndelag fylkeskommune trekker også frem bestandsreguleringen som en viktig faktor for høstjakta.

– En effektiv jakt er ikke minst viktig for å hindre at bestanden blir for stor, og dermed også en fare for trafikken på veiene. De siste årene har viltpåkjørsler for elg og hjort gått ned. Det har sammenheng med at bestanden er under kontroll, sier Tomas Lillehagen.

I tillegg til skadene en påkjørsel påfører dyr og mennesker, utgjør det også en betydelig kostnad på kjøretøyet. Forsikringsbransjen anslår skadene i Norge til rundt 300 millioner kroner i året.

– De fleste kommunene og bestandsområder har som målsetning at det skal være færre enn 8-10 prosent av elgen som dør utenfor ordinær jakt, sier Lillehagen.

Lettere vekt etter tørke

Det har de siste årene vært en økning i kvotene av elg i Nord-Trøndelag. Fortsatt skytes det flest ungdyr og kalver. I år er viltforvaltningen i Sør-Trøndelag mest spent på vekten på dyrene som blir skutt.

– På grunn av lite snø sist vinter og tørke i sommer har det gått hardt utover både lyng og gras i utmarken. Det blir spennende å se om dette har hatt betydning for slaktevekten på storviltet, sier Tomas Lillehagen.