Stortingsvedtak om sammenslåing kan komme allerede neste høst.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil restrukturere høyere utdanning. Og det skal skje fort. Færre enheter, større fagmiljøer og bedre kvalitet er målet. Det har ført til rene speed-datingen i høyere utdanning. Institusjonene er på hektisk jakt etter fristende partnere å slå seg sammen med.

På frierføtter

Hist-rektor Helge Klungland er overbevist om at NTNU er den eneste rette for høyskolen. Hist og NTNU driver stort sett innen de samme områder, argumenterer rektoren og nevner: Teknologi, helse, økonomi og lærerutdanning.

Men til tross for at rektoren ønsker at Hist-avdelingene limes sammen med de parallelle fagmiljøene ved NTNU på Gløshaugen, er han i ferd med å reise et kjempebygg for teknologi på Kalvskinnet. Innflytting skal skje i januar 2017.

– Henger dette på greip?

– Teknologibygget ble vedtatt før strukturdebatten kom. Siden 2008 har vi konsekvent fulgt vår tre-campus strategi. Hist befinner seg i en kritisk campussituasjon. Vi trenger lokaler nå, og ikke langt frem i tid. En eventuell fusjon med NTNU og samling av campus ved Gløshaugen ligger nok uansett et godt stykke inn i fremtiden, svarer rektor Klungland.

Han føler seg sikker på at teknologistudenter vil flytte inn og tilbringe flere år i bygget før en flytting kan bli aktuelt. Og da vil bygget være meget attraktivt for andre, mener han.

– Risikoen er liten for et bygg som står på byens beste tomt. Teknologibygget bygges med stor fleksibilitet og vil egne seg både som undervisningsbygg og til kontorer. Vitenskapsmuseet ved NTNU er nærmeste nabo. Kanskje kan det være aktuelt for dem.

Fra NTNU er oppfatningene om sammenslåing med Hist delte. Teknologimiljøet er skeptisk, mens de andre fagmiljøene er mer imøtekommende.

Lærerstudenter blir husløse

Når det gjelder lærerutdanningen på Rotvoll har Hist nettopp forlenget leieavtalen med tre år. Planen er at avdelingen da skal flytte inn i nye og rehabiliterte lokaler eid av E.C. Dahls Eiendom i bryggerikvartalet, like ved det kommende teknologibygget. Men leieavtalen med E.C. Dahls Eiendom må først godkjennes i departementet.

Klungland sier at Hist uansett må ha en løsning for lærerutdanningen klar når avtalen på Rotvoll går ut. Rektoren mener at den positive effekten av å samle teknologistudentene og lærerstudentene er stor og at leieprisen på Rotvoll er blitt for høy for Hist over tid.

– Er det naturlig at teknologimiljøet ved Hist bør ligge nærmest mulig sivilingeniørutdanningen på Gløshaugen i en eventuell fusjon?

– Ja. Men da vil et samlet NTNU-Hist ha lokaler for omkring to milliarder kroner på Kalvskinnet. Det ville vært et verdifullt tilskudd i den store campusplanen, sier rektoren. Han innrømmer at han har tenkt muligheten av at lærerutdanningen ved NTNU og Hist kan samles på Kalvskinnet.