– Vi har et vernet sted i Leksvik som heter Himmelriket. Hadde ikke det vært et fint navn på en ny kommune?

Ordfører Einar Strøm i Leksvik mener navnet ville skapt en fin kontrast til Hell på andre siden av fjorden. Helvetesdalen, et område like ved Himmelriket, har dog ikke samme appell.

Avtale under Kiel-tur

– Spørsmålet om kommunenavn er vanskelig fordi det setter følelsene i sving hos innbyggerne. Jeg tror nok kanskje mest på et kombinert navn dersom Rissa og Leksvik slår seg sammen, sier Strøm.

Kommuneledelsen i Fosen var samlet i Kiel nylig og diskuterte kommunestruktur. Resultatet der ble avtalen som på folkemunne er kalt «Kielfreden». Den innebærer at de syv kommunene på Fosen forplikter seg til å utrede om det er grunnlag for en storkommune på Fosen.

En ny Fosen kommune er imidlertid avhengig av at samtalene mellom Rissa og Leksvik ikke fører frem til en sammenslåing dem imellom. Både rissaordfører Ove Vollan og Strøm sier de nå først vil se hva innbyggerne i de to kommunene ønsker. Vollan tror rissværingene foretrekker Rissa og Leksvik.

Kan velte storkommunen

– Ja, det virker slik, men vi skal nå legge frem en utredning i kommunen om Rissa og Leksvik der vi ber om innspill fra innbyggerne. Det vil parallelt bli gjennomført en spørreundersøkelse blant alle innbyggerne i Fosen der en Fosen kommune er temaet.

Strøm er enig i at det dersom de to blir enige vil det være uaktuelt å jobbe videre med en stor kommune for Fosen i tillegg.

– Dersom Rissa og Leksvik slås sammen, vil det få konsekvenser for vår tilnærming til en storkommune, men det kan være en plan B på sikt.

– Hva blir den største utfordringen, Strøm?

– Det viktigste er at det må være en følelse hos innbyggerne om at en sammenslåing med Rissa er et fornuftig grep, at innbyggerne tror på den løsningen. De to kommunene har allerede mye samkvem og samarbeid i dag, blant annet innenfor bo- og arbeidsmarkedet.

Avventer NTE-løsning

– Og så kommer vi til hvor kommunesenteret skal ligge?

– Spørsmålet om hvor kommunesenteret skal ligge koker egentlig ned til hvor rådhuset skal ligge. Det synes jeg betyr ganske lite. Jeg er mer opptatt av at vi for eksempel har en god videregående skole i nærheten.

Strøm peker også på at de også avventer flere svar fra regjeringen blant annet på det regionale nivået. Leksvikordføreren legger også vekt på at milliardene i NTE må være fordelt før de eventuelt forlater NordTrøndelag fylkeskommune.

Ordføreren i Rissa har stor tro på at de to kommunene blir enige om kommunenavn og kommunesenter.

– Vi har drodlet litt på kommunenavn, men her bør innbyggerne trekkes med. Det er vel også greit med et helt nytt navn, sier Vollan, som ikke uten videre vil inn i Himmelriket.

Han sier at de to kommunene allerede har et utstrakt samarbeid på en rekke områder, og at de også i fremtiden vil tenke fellesløsninger ved nyansettelser.

Begge sier at de jobber med en tempoplan, og at det er to alternativer dersom de blir enige. Det er enten våren 2015 eller 2016.