En spørreundersøkelse til innbyggerne og en enkel utredning skal gi ledelsen i fosenkommunene svar på om tiden er moden for en ny storkommune.

Ørland og Bjugn har allerede skrinlagt sitt prosjekt, Osen ser nordover, Roan vil klare seg selv og Rissa og Leksvik er i dype samtaler.

Like fullt har fosenordførerne blitt enige om en avtale etter en tur til Kiel. De vil gjøre et forsøkt på å slå sammen alle i en storkommune.

– Det blir ikke enkelt

– Vi er helt i startfasen med å utrede hvordan dette kan gjøres. Fylkesmannen har pålagt kommunene å opprette en prosjektorganisasjon, og vi vil bygge på eksempler fra departementet, sier Daltveit.

Han legger vekt på at de syv fosenkommunene har 25 års erfaring med samarbeid i regionrådet, og at de derfor kjenner hverandre godt. Men Daltveit innser at det ikke blir enkelt.

– Avtalen er ikke til hinder for at enkeltkommuner samtidig kan arbeide med andre samarbeidsløsninger. Dersom Leksvik og Rissa velger en felles løsning, tror jeg alternativet med en storkommune er mindre aktuelt.

Ett rådhus - flere sentra

– Hva blir det vanskeligste?

– Vi må tenke oss at én kommune også har ett kommunesenter, men det er ikke der vi skal starte diskusjonen. Spørsmålet er også hvor stor vekt man skal legge i plasseringen av et rådhus ettersom det fortsatt vil være sterke sentra i hver av kommunene.

– Hvorfor er tiden moden for en kommunesammenslåing?

– Årsaken til reformen er at det blir stadig vanskeligere å rekruttere mange fagstillinger i små kommuner. Vi ser også at det uansett skjer en sentralisering i befolkning og av tjenester, samtidig som mobiliteten øker.

– Når ser du for deg en avklaring?

– Vi skal være ferdig med utredningen til nyttår, og da vil det vise seg om den anbefaler én kommune på Fosen. Innen 1. februar skal kommunestyrene ta stilling til veien videre. Det blir veldig spennende, sier Vidar Daltveit.