Familien Parelius har nettopp utsatt fristen for å bestemme seg for hvor mange skolebilder og ikke minst hvilke de skal kjøpe fra årets fotografering.

Det har nettopp gått opp for dem at de hvert eneste år i årevis framover kommer til å få spørsmål om å kjøpe bilder til flere tusen kroner.

Vanskelig å si nei

– Jeg trodde det bare var første og siste året på skolen det var fotografering, slik det var i min tid, sier Ann-Hege Parelius. Men nå har de fått beskjed om at det er tatt bilder både av førsteklassingen og andreklassingen i familien. I år er de tilbudt bildepakker til 2250 kroner som er prisen for to hovedpakker med flere portrettbilder, klassebilde og skolekatalog.

De kan også velge billigere pakker med færre bilder.

– Det er vanskelig å si nei til bilder som allerede er tatt, sier Torstein Parelius. Han skulle ønske det var mulig å plukke ut enkeltbilder og ikke bare pakker. – Da er det alltid noe som ikke er så interessant. Han skulle ønske de kunne sagt nei til fotografering før bildene ble tatt.

– Nå er det umulig å la være å kjøpe.

Les også: Forbrukerrådet advarer mot aggressive firmaer

Bekymret for kjøpepress

Komitéleder i oppvekstkomiteen i Trondheim, Marte Løvik (Sp), er bekymret for om skolefotograferingen en gang i året skaper unødig press både på foreldre og elever. Hun mener det kan føre til press på utseendet for elevene, og skape et kjøpepress for foreldrene. Til møtet i oppvekstkomiteen 15. oktober stiller hun spørsmål til rådmannen om det er riktig at Trondheim kommune, som eier av skolene, skal utsette foreldre og elever for et slikt press.

Fovea er en av de mest brukte skolefotografene. Den foreslåtte pakken der inneholder portrettbilder i ulike størrelser, et klassebilde og en skolekatalog til en total pris av 1125 kroner.

– Dette er mye penger dersom du hvert år i 13 år gjennom hele grunnskolen og videregående skole skal kjøpe en slik pakke, sier Løvik. Hun mener også det er noe med måten det blir gjort på som er problematisk. Folk får bildene til gjennomsyn, og må returnere dem for å slippe å betale.

– Jeg er bekymret for at foreldre føler at dette er noe de må kjøpe. Samtidig forstår hun skolene som tar imot tilbudet for å få laget en skolekatalog med bilde av alle elevene.

Skolekatalogen viktig

Løvik er mor på Singsaker skole der Sten Frode Solvang er rektor. Hvert år kommer skolefotografselskapet Fovea til Singsaker skole for å fotografere alle elevene. Det blir brukt til portrettbilder, klassebilder og skolekatalogen.

– For skolen er det skolekatalogen som er viktig, sier Solvang.

– Det er et godt pedagogisk hjelpemiddel. Slik kan vikarlærere forberede seg, se hvordan elevene ser ut og hva de heter før de kommer i klasserommet. Nye elever på skolen kan se hvordan de andre elevene ser ut, og slik bli fortere kjent.

Tidligere brukte Singsaker et annet firma til skolefotograferingen.

– Vi var ikke fornøyd med det selskapet, og har etter det brukt Fovea fra år til år. – Vi er fornøyde med det fototekniske og leveringen, sier Solvang.

Han forteller at han har mottatt klager fra foreldre på hvordan selskapet driver salget. Det har han formidlet videre til Fovea, og har inntrykk av at de har gjort endringer. Vi vil ha skolekatalogen, og legger oss ikke opp i hvordan bildene blir solgt til foreldrene.

Les også: Skolebilder anno 1969

Mye penger

Men han syns umiddelbart at 1125 kroner for en bildepakke høres ut som mye penger. Derimot deler han ikke Løviks bekymring for at dette skapet et press på utseendet. Mitt inntrykk gjennom å snakke med elevene, er at de kanskje tar på seg litt penere klær på dagen for fotograferingen, men at elevene har et avslappet forhold til det.

Selv er han usikker på hva det ville koste skolen å bare lage skolekatalogen.

– Det ville i tilfelle være penger vi måtte ta fra annen drift av skolen, sier han. Han mener foreldre har et reelt valg til å kjøpe eller ikke kjøpe bildene.

Solvang sier at foreldre samtykker til at barna deres står i skolekatalogen når de skriver under på et samtykkeskjema ved skolestart.

Kjenner seg ikke igjen

Fovea kjenner seg ikke igjen i at skolefotograferingen skaper press. På nettsidene sine skriver Fovea at de fra i år har full valgfrihet med åpent kjøp og fri returfrakt.

– Vi kan ikke si at vi opplever noe form for kjøpepress eller press på utseende ved skolefotografering, sier Morten Strømnæss. Han er leder for salg, prosjekt, marked og kundeservice hos fotobedriften Fovea. De sender en påminnelse til foreldre og skole om når det er fotografering slik at alle kan møte forberedt.

– Når det gjelder prispress er dette en utfordring vi ikke har vært kjent med, sier Strømnæss.

– Gjennom vår nye bestillingsside har kundene full valgfrihet og åpent kjøp. Man kan velge mellom tre motiv, og man kan selv velge hvor mange ark med bilder man vil ha hjem til gjennomsyn. Man kan også fjerne alle produkter og ikke få noe til gjennomsyn. Når man har sett bildene har man fri returrett, dvs fri porto på de man ikke ønsker å beholde som et minne for livet.

Mange klager

Forbrukerrådet har mottatt mange klager fra foreldre som har følt seg lurt til å kjøpe bilder, og at barna selv har fått til å bestille bilder etter å ha fått innloggingsinformasjon med i sekken. Ifølge nettsidene til Forbrukerrådet skal en lovendring sørge for mer ryddige forhold nå.

– I flere år har vi fått henvendelser fra folk som klager på at de blir tvunget inn i dyre pakker, og at barn har bestilt uten foreldrenes samtykke og foreldrene fått regningen. Det må man unngå, sier regiondirektør i Forbrukerrådet Roger Helde i Forbrukerrådet.

– Skal fotograferingen være vellykket så bør det være god informasjon om kjøpet og mulighet for å ombestemme seg, På nettsidene til forbrukerrådet står det at mange foreldre reagerer på at de automatisk får en stor pakke bilder, selv om de bare vil ha ett eller to. Forbrukerrådet ber skolen velge fotograf med gode rutiner for bestilling.

Mange penger: Marte Løvik (Sp) frykter at skolefotograferingen skaper press. Foveas standardpakke koster 1125 kroner. Foto: VEGARD EGGEN