Holtålen: Det er et tungt kors å bære, i en kommune som hvert år har flere dødsfall enn fødsler og altfor få tilflyttere.

Fjellkommunen øverst i Gauldalen har på det meste hatt ca. 2600 innbyggere. Det var så langt tilbake som i 1972; samme året som Ålen og Haltdalen etter mange og harde debatter ble til én kommune.

På Robek med lån til pipa

Siden har folketallet gått sakte, men ubønnhørlig tilbake, og nærmere seg nå faretruende en slags magisk grense på 2000 innbyggere. Det er en trussel, først og fremst fordi kostnadene med å drifte kommunens pålagte funksjoner påvirkes lite av at det er få til å bære byrdene.

Med lån til pipa, plass på Robek-lista, skrapte budsjetter og en forestående kommunereform hvor man nærmest uansett er dømt til å spille en utkantrolle, kan avfolkingsspøkelset virke ganske truende.

Ekstremt krevende situasjon

– Det største tankekorset er kanskje at offentlige tilskuddsordningene primært tilgodeser kommuner i vekst, mens avfolkingskommuner opplever at profilen på ordningen med befolkningstilskudd fra staten virker slik at de mest lukrative innbyggerne er dem over 80–90 år som ikke trenger omsorgstjenester.

Det er ordfører Jan Håvard Refsethås (Sp) og rådmann Marius Jermstad helt enige om. Også om at det blir ekstremt krevende når de statlige tilskuddskronene til Holtålen årlig har krympet med ca. én million kroner de siste ti årene.

Skuffet over Røros

– Kommunereformen kan lett medføre at vi kommer enda mer i bakleksa, og slik vi ser situasjonen nå, er trolig den klokeste politikken å orientere seg nordover, mot Midtre-Gauldal, Melhus og Trondheim, sier Refsethås.

Han uttrykker stor skuffelse over at Robek-nabo Røros ikke tar en ledende rolle med ambisjoner som fremtidig kommunesenter for fjellregionen.

– Vi har absolutt ingen ambisjoner om å bli del av en storkommune med muligheter for å få Tynset i Hedmark som senter, sier Refsethås.

Vil skape tiltrekningskraft

– Men uansett kan vi ikke bare sette oss ned i frustrasjon. Lokalt satser vi derfor friskt på å skape en tiltrekningskraft som kan stimulere tilflytting og bosetting, sier han.

Fredag går startskuddet for det kommunalt initierte prosjektet «Storhelg i Hovet» i den kommunale storstua i Ålen sentrum. Selv om han ikke vet konkret hvilke resultater det vil gi, har enhetsleder for næring og kultur, Olve Morken, store forhåpninger til arrangementet.

Martna og hytteeiertreff

– Storhelga blir først og fremst en innendørs martna, der bl.a. 82 lokale næringsaktører, lag og foreninger får vise seg frem og informere. Vi starter fredag, med hytteeiertreff for 200 påmeldte. Det blir også salgsboder, i tillegg til kulturelle innslag, salg av lokalprodusert mat, og en rekke interessante foredrag, sier Olve Morken.

Arrangementet har en total budsjettramme på ca. 200000 kroner, hvor kommunen går inn med ca. 60000 kroner i rede penger. Sør-Trøndelag fylkeskommune bidrar med 50000, og flere lokale sponsorer har også bidratt.

Hovmestere: Den kommunale storstua blir åstedet, når ordfører Jan Håvard Refsethås (t.v.) og nærings- og kulturleder Olve Morken fra fredag inviterer til Storhelg i Hovet for å stimulere til bolyst og optimisme. Foto: Geir Tønset