Rio de Janeiro: To spektakulære korrupsjonssaker bidrar til at Rousseff har fått store velgergrupper mot seg.

Den første, kalt mensalão (stor månedslønn), avdekket at Rousseffs radikale arbeiderparti PT i sin første regjeringsperiode bestakk politikere for å sikre deres støtte i Kongressen.

Den andre, som fortsatt er under opprulling, dreier seg om hvitvasking av astronomiske beløp, og rammer både Rousseff, PT og den store stjernen i brasiliansk økonomi; oljeselskapet Petrobras.

Rousseffs motkandidat i presidentvalgkampen, miljøforkjemperen Marina Silva, går fri fra korrupsjonsbeskyldningene.

– Så langt har hun ingen svin på skogen, slik mange andre i brasiliansk politikk har, sier Brasil-kjenner Torkjell Leira, forfatter av boka «Brasil. Kjempen våkner».

Langt fra drømmen

Silva fikk en rakettstart på meningsmålingene da hun ble lansert som presidentkandidat i sommer. De siste dagene har hun tapt terreng, men ligger fortsatt an til å kunne vinne andre valgomgang.

Dramatiske bilder fra opptøyene i Brasils storbyer under prøve-VM i fjor sommer gikk verden rundt. Aksjonene startet som et opprør mot økte billettpriser på bussene i São Paulo, men utviklet seg til en bred protest mot korrupsjon, rådyre fotballstadioner og et høyst mangelfullt offentlig tjenestetilbud.

Mange av dem som støttet oppropene, var med på å stemme fram PT og ekspresident Luiz Inácio da Silva (Lula) under presidentvalget i 2002. Nå har mange fra den urbane middelklassen vendt ryggen til PT og Lulas etterfølger Dilma Rousseff.

– PT har vært nødt til å svelge en voldsom mengde kameler for å kunne regjere. PT har utviklet seg til et pragmatisk parti, langt fra drømmen man hadde i 2002, sier Leira.

Hvitvasket narkopenger

Dråpen som kan få begeret til å flyte over, startet med en avsløring i avisa Estado de São Paulo i 2012. Statsoljeselskapet Petrobras, der Dilma Rousseff var styreleder, kjøpte i 2006 et raffineri i Pasadena, Texas for 1,2 milliarder dollar. Et år tidligere hadde selgeren, belgiske Astor Holding, kjøpt det samme raffineriet for 43 millioner dollar.

Etter hvert ble det klart at kjøpet var et ledd i et sinnrikt system for hvitvasking av narkopenger. I mars i år ble flere samfunnstopper arrestert, og politiet hevder at 30 milliarder kroner er kanalisert gjennom oppdiktede kontrakter, oppblåste fakturaer og stråselskaper.

En vesentlig del av pengestrømmen skal ha gått gjennom Petrobras, der PT hadde sørget for å innplassere flere av sine folk. En undersøkelseskommisjon har fastslått at Dilma Rousseff ikke kan lastes for Pasadena-avtalen, men opprullingen kaster likevel lange skygger over valgkampen.

Lula lever

Petrobras’ tidligere raffinerisjef, Paulo Roberto Costa har i politiavhør hevdet at Rousseffs egen energiminister Edison Lobão og flere framstående kongressmedlemmer står med begge beina plantet midt oppi hvitvaskingsskandalen, ifølge tidsskriftet Veja.

Brasil-kjenner Leira mener Rousseff vant presidentvalget i 2010 fordi ultrapopulære Lula hadde håndplukket henne som sin etterfølger. Samtidig har Rousseff ord på seg for å være en glitrende administrator. Det stempelet er i ferd med å falme.

– Lula er legemliggjøringen av en helt generasjons venstresidedrøm i Brasil, og i hele Latin-Amerika. Dilma er nå så pass upopulær at mange ikke ville vært i nærheten av å stemme på henne om det ikke hadde vært for støtten fra Lula, sier Leira.

Har Norge som forbilde

Presidentkandidat Marina Silva oppfordres til å lære av Norge når oljeframtida skal stakes ut.

Lille Norge var det eneste landet som ble nevnt da Brasils oljerikdom ble debattert under Marina Silvas valgkampmøte i Rio i midten av september.

I midten av manesjen satt Marina Silva, som til tross for sin bakgrunn som miljøaktivist ser på oljen som en garantist for fortsatt vekst og velstand i årene som kommer.

– Norge var et av de fattigste landene i Europa før oljen. Nå har landet et av de beste offent lige tjenestetilbudene i verden, og sitter i tillegg på verdens største pensjonsfond, sa en av innlederne i Ingeniørenes Hus.

I havet utenfor Brasil finnes oljereserver som langt overgår de norske. Statsoljeselskapet  Petrobras har planer om å doble produksjonen til fire millioner fat olje per dag i løpet av de fem neste årene.

Gryende boom

Den jevne brasilianer har så langt merket lite til den gryende oljeboomen. Riktignok har oljen bedret statsfinansene, og mange har fått jobb i leverandør industrien, men fortsatt er B rasil blant landene med størst økonomisk ulikhet i den vestlige verden.

Det offentlige tjenestetilbudet er elendig etter norsk standard. De som har råd til det velger å sende ungene på privatskole, og bestemor på privat sykehus.

Leder for det norsk brasilianske handelskammeret,  Harald Martinsen, mener det er helt naturlig at Norge trekkes inn i oljedebatten i Brasil. Brasil har allerede «lånt» store deler av det norske offshore regelverket, og norske teknologibedrifter er i høyeste grad til stede på brasiliansk  sokkel.

– Det at de norske erfaringene trekkes inn i en slik sammenheng, må bety at Brasil er  fornøyd med erfaringene de har gjort seg gjennom samarbeidet med Norge, og det de har sett av norsk oljeforvaltning, sier han.

Utfordreren: Marina Silva har høstet jubel for sin støtte til til Brasils oljeambisjoner. Foto: KRISTIAN HELGESEN
Lula, tidligere president i Brasil, viser sin støtte i valgkampen til presidentkandidat Dilma Rousseff. Foto: FOTO: KRISTIAN HELGESEN