I går ble det for første gang i historien annonsert norske vinnere av nobelprisen i fysiologi/medisin.

Når ekteparet May-Britt og Edvard Moser nå henter hjem den anerkjente prisen, vil det ha stor betydning både for NTNU og Trondheim.

– Fremtiden for NTNU som internasjonal institusjon er endret. Dette er den klart største akademiske anerkjennelsen noen gang for oss. Vi kjemper hardt for at vi skal beholde May-Britt og Edvard Moser, sier Slørdahl, som i går var en av de mange som feiret på NTNU.

NTNU-rektor Gunnar Bovim mener nobelprisen vil gjøre universitetet enda mer attraktivt for de beste studentene og de beste forskerne.

– Det er inspirerende for oss alle at det går an. Det får oss alle til å strekke oss litt lenger, og gjøre litt mer for å bli best mulig, sier rektoren som i går formiddag twitret «Hele NTNU på hodet i lang tid fremover». Da hadde det bare gått minutter etter at Nobelinstituttet kunngjorde at nobelprisen i medisin går til Moser-ekteparet og deres mentor John Michael O' Keefe.

Prisen har vært delt ut siden 1901, men aldri tidligere har Norge oppnådd en slik anerkjennelse.

Det er også første gang NTNU oppnår en nobelpris. Det nærmeste universitetet har kommet en slik anerkjennelse er de to NTH-studentene Lars Onsager og Ivar Giæver som senere i karrieren mottok nobelprisen i fysikk.

God PR

Bovim mener det er uhyre viktig for universitetets omdømme at det skjer forskning på «aller ypperste nivå» her. Han kaller det et omdømmemessig løft for hele universitetet.

– Først og fremst er dette et faglig løft. Dette kan få de beste studentene og forskerne til å komme til oss, sier Bovim.

– Tror du dette får betydning for hvordan NTNU rangeres blant andre universiteter?

– Det er umulig å forholde seg til slike rangeringer, så det tenker jeg ikke på, sier Bovim.

Administrerende direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd mener det er helt fantastisk at prisen går til Norge.

– Dette er med på å løfte norsk forskning. For oss i Forskningsrådet er det en stimulans at det gir resultater å satse på de beste. Midlene fra sentralt hold har kanskje bidratt til at de har holdt seg i Norge, og ikke har reist. Alle er stolte av dette.

Lagspill

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) sitter i styret for laboratoriet, Kavli Institute for Systems Neuroscience Center for Neural Computation. Han er egentlig ikke overrasket ut fra de grensesprengende resultatene Moser-paret og O'Keefe har fått frem.

– Dette er ufattelig stort og artig. Det er en pris til to veldig dedikerte, kreative og interessante forskere, og til det fantastiske teamet rundt dem, sier fylkesordføreren. Han peker på at forskningen Moser-paret får prisen for, er et lagspill der mange flinke forskere samarbeider.

– Dette er en utrolig anerkjennelse av May-Britt og Edvard og miljøet rundt dem. De er fantastiske lagledere. Dette er stort for NTNU, Trøndelag og hele Norge, og vil slå positivt ut på rankingen av universitetet. Nobelprisen i medisin er noe de skarpeste hjernene i verden kniver om. At de er så unge vinnere er ekstra artig, sier Sandvik.

Lover feiring

Trondheimsordfører Rita Ottervik er sikker på at prisen vil heve hele NTNUs anseelse.

– Jeg har flere ganger i ulike sammenhenger trukket frem dette forskningsmiljøet, snakket om at de er helt i verdenseliten og sagt at de er det nærmeste vi har nobelprisvinnere her i Trondheim. Derfor er det ekstra morsomt at de nå får prisen, sier Ottervik som vil ta initiativ til en større feiring av paret etter prisutdelingen i desember.

– Det å ha nobelprisvinnere i byen er kjempestort. Jeg håper dette vil gi dem enda større og bedre muligheter til å forske innenfor sitt fagfelt. Dette er også et felt hvor det er stor samfunnsmessig gevinst og mye å hente dersom det gjøres fremskritt, sier Ottervik.

Trondheimsordfører Rita Ottervik er sikker på at prisen vil heve hele NTNUs anseelse. Foto: Kjell A.Olsen
Oppringt: Telefonen ringte i ett da pristildelingen ble kjent. May-Britt Moser måtte inn på kontoret for å roe ned. Foto: Kjell A.Olsen
Stort: Fylkesordfører Tore O. Sandvik ville gjerne være med å feire May-Britt Moser i går. Foto: Glen Musk