Paret fra Eide på Nordmøre er i tyveårene, men de har allerede kjempet en lang kamp for å få oppfylt drømmen om å bli foreldre.

Nå sitter de tett inntil hverandre i sofaen. Etter ett år med smertefulle inngrep, skuffelser og tårer skal snart de små barneføttene til «Lillespire» fylle leiligheten. Malene har termin 2. desember, og de gleder seg til å feire en annerledes jul.

– En bedre jul enn tidligere, påpeker Magne og smiler bredt.

«Lillespire» ble ikke unnfanget på den vanlige måten. Hun ble til etter prøverørsbehandling ved St.Olavs hospital.

Egne erfaringer

– Da vi fikk bekreftet av leger at vi ikke kunne få barn på vanlig måte, begynte vi med en gang å se på alternativer. Vi visste at det fantes muligheter for oss også. Vi visste bare ikke hva de var, sier Malene.

«Vi vil være anonyme, i hvert fall nå til å begynne med. Kanskje vi røper hvem vi er en dag. Hvem vet?».

I 2013 startet Malene en blogg der deres egne erfaringer med barnløshet og prøverør skulle deles. Malene hadde brukt mye tid på å lete etter andres erfaringer på nett, men hun fant lite om det. De vordende foreldrene tror at det er lite informasjon på nett fordi det fortsatt er et ikke-tema i samfunnet. De kjente på det da de selv havnet i situasjonen.

– Det er et sårt tema. Man kan jo føle seg litt mindreverdig som mann. Føle at man ikke er bra nok. Malene måtte nærmest presse meg til legen, for jeg ville ikke at det skulle være min skyld at vi ikke kunne få barn, sier den kommende faren.

Avslørt

Selv om paret hadde planer om å være anonyme, ville teknologien det annerledes. Malene opprettet en anonym Instagram-konto for bloggen, hvor hun skulle dele bilder fra deres reise mot å bli foreldre. Det viste seg å bli mobilappen som avslørte identiteten deres.

– Instagram-kontoen koblet seg til Malene sin Facebook-konto. Den ble da delt med alle vennene hun hadde der, så da var katta ute av sekken, sier Magne og flirer.

Noe av det mest intime

Renate Kurszus er styreleder i Ønskebarn, som er en interesseorganisasjon for ufrivillig barnløse. Hun opplever at det for mange fortsatt er tabu å snakke om egen barnløshet.

– Det er ikke så vanskelig å forstå. Det handler om noe av det mest intime og private i våre liv. Det handler om sexlivet, følelser, håp og forventninger.

– Når man trenger hjelp til å få barn opplever noen at de ikke strekker til som kvinne eller mann. Mange mennesker i Norge strever med å få barn, fortsetter hun.

400 par i året

Tidligere økte antallet assisterte befruktninger med 10-15 prosent hvert år. De siste årene har antallet stagnert.

Men hvert år kommer rundt 400 nye par til St. Olavs Hospital for å få hjelp til å bli gravide. Arne Sunde, seksjonsleder for Fertilitetsseksjonen, sier det er ulike årsaker til at par søker hjelp for å få barn.

– Én faktor er økt infertilitet. Vi vet at folk har blitt tyngre, og får kroppsvekt som påvirker deres fertilitet. Folk velger også å få barn senere i livet, noe som også påvirker det. I tillegg merket vi en økning da lesbiske par fikk tilgang på behandling i Norge.

Seksjonslederen tror også kulturelle forhold spiller en rolle i økningen.

– Det er lettere å stå frem som infertil nå enn tidligere. Jeg tror at dette gjør det er lettere for dem som trenger behandling å søke om det. Dørstokkmila er kortere.

Dyr behandling

«Da har vi endelig vært på første ultralyd (i går), og da var jeg nøyaktig 7 uker på vei. Vi fikk se og høre verdens beste lille skapning! Lillespire er 9 mm lang og hjertet banket helt perfekt. For en fantastisk følelse! Åh, som vi har ventet på dette».

Malene og Magne måtte gå gjennom to behandlinger for at Malene skulle bli gravid., noe som kostet dem i overkant av 22000 kroner.

– Det er lurt å ha litt oppsparte midler før man begynner med behandlingene, for man vet jo aldri hvor mye penger som går til hvert forsøk. Plutselig må man ha mer hormoner enn først antatt, og da går tusenlappene fort unna, legger Malene til.

Selv om det først ikke var meningen at alle skulle vite at «Lillespire» er et prøverørsbarn, er paret glade for å ha delt dette med familie og venner.

– Jeg fikk litt panikk i starten, men nå er jeg veldig glad for at det ikke er en hemmelighet, sier Malene.

Julegaven: Magen vokser, og andre desember skal «Lillespire» se verden for første gang. Foto: Privat
Dørstokkmila: Arne Sunde mener det er lettere å snakke om barnløshet og assistert befruktning nå enn tidligere. Han tror dørstokkmila har blitt kortere. Foto: Steinar Fugelsøy
Tabubelagt: Renate Kurszuz, styreleder i Ønskebarn, sier at for mange er barnløshet et vanskelig tema. Foto: Ønskebarn