Ikke i Trøndelag: Statsadvokat Kaia Strandjord har ikke opplysninger om at Terje Wiik har oppholdt seg i Trøndelag de siste månedene. Foto: VEGARD EGGEN

Bakgrunnen for politiaksjonen var etterretningsinformasjon om at Wiik hadde prøvd å skaffe seg pass.

Da politiet skulle pågripe Terje Wiik i leiligheten hans i et boligkompleks i Fredrikstad torsdag kveld i forrige uke, nektet han å bli med polititjenestemennene som ringte på døren og forskanset seg.

– Han motsatte seg å etterkomme politiets anmodning og oppførte seg truende, forteller kriminalsjef Rune Albertsen ved Fredrikstad politistasjon.

Evakuerte naboene

Fordi det viste seg at 66-åringen hadde tilgang på skytevåpen, valgte politiet å omringe firemannsboligen, evakuere naboene i firemannsboligen og sperre av alle veier inn til området.

– Det er ikke uvanlig at personer som skal pågripes for soning nekter å samarbeide med politiet. Vi har derfor god trening i å håndtere denne typen situasjoner, og valgte derfor å «vente ut» pågripelsen fremfor å gå inn i leiligheten, sier Albertsen.

Politiet var i kontakt med Wiik, for det meste på telefon, gjennom hele kvelden og natten.

Først klokken 12.40 neste dag kunne politiet ta seg inn i leiligheten for å pågripe ham etter at han hadde endret oppfatning og gått med på å la seg arrestere.

På grunn av omstendighetene rundt pågripelsen, ble Wiik framstilt for lege ved psykiatrisk avdeling ved Sykehuset Østfold. Legens vurdering etter undersøkelsen var at Wiik var soningsdyktig og han ble deretter transportert til fengselet.

Terje Wiik ble prøveløslatt i slutten av mai i fjor. Etter dette brøt han vilkårene for prøveløslatelse ved flere anledninger, og domstolene slo fast at han måtte sone gjenværende seks år av en dom på 21 år i fengsel.

Brøt vilkårene

Men da polititjenestemenn fra Østfold politidistrikt skulle forkynne avgjørelsen fra Høyesterett fra august i år for Wiik, oppholdt han seg ikke på noen av de kjente adressene som det var avtalt med Kriminalomsorgen region Øst at han skulle være på. Dette var 10. august.

– Han forholdt seg ikke til vilkårene for prøveløslatelse. Dette var bakgrunnen for at Kriminalomsorgen region Øst henvendte seg til Trøndelag statsadvokatembeter om bistand til forkynnelse av dommen, sier statsadvokat Kaia Strandjord.|

– 7.oktober sendte jeg en anmodning til Sør-Trøndelag politidistrikt om bistand i saken. Det hadde da kommet etterretningsinformasjon om at Wiik prøvde å skaffe seg pass. Politiet i Sør-Trøndelag tok da en beslutning om en umiddelbar pågripelse på grunn av unndragelsesfare. Beslutningen om pågripelse gikk til politiet i Østfold 8. oktober, og Wiik ble pågrepet to dager etter, opplyser Strandjord.

På spørsmål om Wiik har oppholdt seg i Trøndelag mens han har vært på rømmen, svarer hun:

– Han har ikke vært i Trøndelag, så vidt vi vet.

Statsadvokaten ser ingen grunn til å kritisere politiet for at Wiik ikke fikk forkynt dommen og ble pågrepet på et tidligere tidspunkt.

– Dette viser at systemet fungerer i forhold til at en person som bryter vilkårene for prøveløslatelse, blir pågrepet og stilt til ansvar, sier hun.

Advokat John Christian Elden, som forsvarer Wiik, var ikke kjent med den dramatiske pågripelsen av klienten, da Adresseavisen tok kontakt i går kveld.

– Ukjent for meg, men vet at han er i Halden fengsel, skriver Elden i en sms.

– Vet du om Wiik hadde noen planer om å reise utenlands? Politiaksjonen skjedde jo ifølge påtalemyndigheten etter at han skal ha forsøkt å skaffe seg pass.

– Hvis du har noen plan om å unndra deg straff, reiser du vel ikke til politiet og spør etter pass? Han ventet på innkalling på vanlig måte, og ikke noen politiaksjon. Jeg har ikke sett noen kopi av noen innkalling, og vet lite mer nå, skriver Elden videre.

Tilbake i fengsel: Etter at Terje Wiik ble pågrepet sist uke, ble han innsatt i Halden fengsel. Foto: Rune Petter Ness
Pågripelse. Politiaksjonen i Fredrikstad torsdag og fredag i forrige uke, som endte med pågripelsen av drapsdømte Terje Wiik, omfattet store mengder bevæpnet politi. Foto: Erik Hagen