Tirsdag skal Trondheim kino bestemme om de skal flytte til kommunens planlagte kjempebygg på Leüthenhaven eller utvikle seg videre i Prinsen-kvartalet.

Synne Trudesdotter Grønvold, leder i Studentparlamentet ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, frykter at Trondheim kino vil velge å lokalisere seg på Leüthenhaven. Hun karakteriserer Prinsen-prosjektet som det ultimate velferdsprosjektet som vil heve Trondheim som studieby.

- Løfter studiebyen

– Kommunen har arbeidet sammen med studentene for å gjøre Trondheim til Nordens beste studieby. Hvis kommunen samarbeider tett med studentene på et område, og velger å overse oss totalt på et annet område, opptrer den ikke slik en verts-kommune skal, sier Grønvold.

Hun er redd for at det kommunalt oppnevnte styret i Trondheim kino vil ta for mye hensyn til kommunens ønske.

– Aksjeloven tilsier at Trondheim kino må ta en beslutning basert på det som er mest hensiktsmessig økonomisk. Men at kinoen er kommunalt eid, gjør det til en politisk sak. Det ligger mye prestisje i å få realisert bygget. Kommunen vil ha kinoen på Leüthenhaven fordi man ønsker et bygg med «liv» også på kveldstid, og ikke bare et kontorbygg, sier Grønvold.

Hist-rektor Helge Klungland støtter Studentparlamentet.

– Et nytt treningssenter for studentene, i kombinasjon med kino og studentboliger, vil være et unikt tilbud med nærhet både til byen og studentene, sier Klungland.

Høyskolen er også interessert i å leie treningsarealer på dagtid til sin kroppøvingsutdanning.

- Kjempeviktig

Knut Jørgen Vie, leder av konsernstyret i Studentsamskipnaden i Trondheim, vil ikke spekulere i utfallet i styremøtet.

– Senteret i Prinsens gate er et fantastisk prosjekt for byen. Det vil være et stort løft for hele studentidretten, det ligger sentralt og utgjør et flott tilskudd med studentboliger i Midtbyen. Det er dumt både for studentene og byen hvis det ikke blir noe av, sier Vie.

Han regner med at det kan bli for dyrt for Samskipnaden å kjøpe kinotomta til markedspris for å bygge idrettsbygg hvis kinoene flytter til Leüthenhaven.

– Uansett må vi jobbe raskt for å skaffe et sentralt alternativ hvis det ikke blir noe sammen med Trondheim kino. Treningstilbudet vi i dag har i Portalen er bare midlertidig, sier Knut Jørgen Vie.

Anne Finstad, leder i Velferdstinget for alle studenter i Trondheim, kaller Prinsen-prosjektet det beste velferdstilbudet på mange år.

– Prosjektet er veldig spennende og har kommet langt. Det er kjempeviktig med et nytt idrettsbygg. Et slikt senter i Prinsens gate ville også vært et møtested mellom studentene og byens befolkning. Det er det dårlig med ellers.

Avhenger av økonomi

Styrleder i Trondheim kino, Geirmund Lykke, avviser at kommunen bestemmer hvor den nye kinoen skal ligge.

– Kinoen og kommunen har et nytt bygg på Leüthenhaven som førstevalg. Men husleieprisen er avgjørende for hvilket alternativ vi bestemmer oss for. Som styre må vi forholde oss til aksjeloven. Blir husleien for høy på Leüthenhaven, eller det ikke blir noe av det kommunale bygget, vil Prinsen-kvartalet være aktuelt. Men det vil også avhenge av husleien, poengterer Lykke. Et siste alternativ er å utvikle dagens kinosenter.

Yngve Brox (H) er også politisk oppnevnt i kinostyret. Han vil ikke spå noe om utfallet tirsdag.

– Som styremedlem må jeg forholde meg til hva som er best for kinoene. Jeg kan ikke gå inn for noe som selskapet ikke har råd til, sier Brox.

Prinsenprosjektet: Slik ser arkitekten for seg kombinasjonen av kino, studentidrettsbygg og studentboliger. Foto: Ilustrasjon: LINK ARKITEKTUR
Inngangsbilletten bestemmer: Styreleder Geirmund Lykke vil ha kinoen til Leüthenhaven, men sier det avhenger av økonomien. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN