– Partiet har beveget seg i feil retning. Det er blitt kaldere, sier han.

Kokaas har en stund vurdert å forlate Frp. Statsbudsjettet ble den utløsende faktoren. Nå melder 56-åringen overgang til Pensjonistpartiet. Men pensjonist er han ikke. Etter 35 år i bank, er han klar for mer. Også i politikken.

– Frp bidrar nå til at det blir større forskjeller her i landet. Skattelettelser gis til de rikeste, mens uføre og andre med mindre og lave inntekter får lite.

Viktig innslag for eldre

Han mener også det er hårreisende at «Den kulturelle spaserstokken» foreslås fjernet.

– Det går bare ikke an. Dette er et viktig innslag for de eldre i helse- og velferdssentrene og i sykehjem. Det er det de har å se frem til i hverdagen. De sier det skal etableres andre ordninger, men det vil jeg se før jeg tror det.

Kokaas er inne i sin fjerde periode i bystyret. Han debuterte i 1999 mens Svein Otto Nilsen var gruppeleder. De to møtes nå igjen i Pensjonistpartiet dit også Nilsen har meldt overgang. Nominasjonen til vinteren kan bli interessant.

Kokaas ble straks nestleder i bystyregruppen, et verv han har hatt siden. Etter valget i 2003 ble han leder av helse- og velferdskomiteen, og i 2007 leder av kontrollkomiteen. Nå er han medlem av helse- og velferdskomiteen, et saksfelt han trives med og føler han har mye ugjort. Og som han vil ha fokus på i resten av inneværende periode som representant for Pensjonistpartiet som nå får doblet sin gruppe. Der sitter fra før Lillian Dalager Bromseth. Og neste høst er det valg.

Vil slåss

– Frp skal få merke at Pensjonistpartiet vil slåss om velgerne. Både Svein Otto og jeg skal drive valgkamp. Vi henvender oss nok til de samme velgerne, men med et Pensjonistparti plassert nærmere sentrum i norsk politikk, vil vi kunne hente stemmer fra flere grupper. I mine øyne er Frp blitt for ytterliggående.

Potensialet er absolutt til stede for at Pensjonistpartiet kan få flere enn to representanter i neste periode, mener Kokaas. Ved et tidligere valg fikk partiet fire, men tre av dem valgte i perioden å melde overgang til Arbeiderpartiet.

– Jeg var lenge usikker på om jeg skulle gå for en ny periode for Frp, et parti som jeg oppfattet som mer og mer på feil kurs. Da ble det til slutt Pensjonistpartiet for meg. Men jeg tar ingenting for gitt. Det er konkurranse om plassene der også. Men vil de bruke meg, er jeg til disposisjon.

Kultur

Kokaas lover å være en aktiv representant for Pensjonistpartiet i resten av perioden, stille spørsmål, levere interpellasjoner. For øvrig skal han kjempe for sine hjertesaker som særlig er eldreomsorg.

– Jeg er også tilhenger av at kommunen skal ha et kulturbudsjett. Frp har gjort sitt for å fjerne det. Som Pensjonistpartiets representant vil jeg åpne for å styrke kulturlivet, også den profesjonelle.

Kokaas er også tilhenger av å fjerne eiendomsskatten som nå er kommet opp i cirka en halv milliard i året.

– Frp ville også fjerne eiendomsskatten og lovte å klare det på fire år. Det mener jeg er helt urealistisk. Det trengs mer tid, ellers blir viktige kommunale tjenester rammes.

Bommotstander

– Som bompengemotstander kan du føle deg hjemme i Pensjonistpartiet. Det er bare Frp og Pensjonistpartiet som ikke står bak Miljøpakken i Trondheim. Skal ditt nye parti bli med?

– Dette er en sak vi må diskutere. Men som bompengemotstanderparti har ikke Frp klart å gjøre stort av det som ble lovt før stortingsvalget. Her hadde folk forventninger!

Som leder av kontrollkomiteen fikk Kokaas et par tunge saker i fanget. Han måtte rydde opp da det ble kjent at to kommunalt ansatte måtte suspenderes, mistenkt for misligheter. Saken fikk en minnelig løsning. De to aksepterte å måtte slutte i jobbene sine.

Kraftfondsaken

Den såkalte kraftfondsaken fikk mye oppmerksomhet med høringer og politisk behandling. Kommunen og kraftfondet sto i alvorlig fare for å tape 600 millioner kroner på investeringer i to obligasjonsselskaper.

– Det var en bedre sak å holde på med, mer politisk.

Det ble Kokaas` oppgave å målbære kraftig kritikk mot rådmannen som hadde det overordnede ansvaret for det som skjedde. Senere har det vist seg at kommunens tap ikke ble så ille som fryktet. Obligasjonene ble solgt til en overraskende god pris.

– Føler du ta du ikke fått til nok som Frp-mann?

– Jeg synes jeg har fått gjennomslag for mye. Jeg har vært gjennom en lærerik og givende periode. Så det er ingen skuffet Frp-mann som nå skifter beite. Jeg og partiet skilles ikke som uvenner.

Ikke kumulert

–Hvilken betydning har det hatt for deg og utmeldelsen at du er foreslått på en ukumulert og høyst usikker niendeplass av nominasjonskomiteen?

–Jeg har meldt meg ut av Fremskrittspartiet kun av politiske årsaker. Jeg er ikke enig i retningen partiet beveger seg. Nominasjonskomiteens innstilling har ikke hatt noen betydning for min avgjørelse. Men jeg føler at jeg fortsatt har mye ugjort i lokalpolitikken i Trondheim, sier Morten Kokaas.

Hjertelig velkommen

Pensjonistpartiets gruppeleder og ene representant i bystyret, Lillian Dalager Bromseth, er veldig fornøyd med at Morten Kokaas melder overgang til hennes parti. På et blunk blir partigruppen doblet!

– Han er en dyktig og rutinert politiker som vi trenger. Han har godt omdømme. Dette setter jeg pris på.

Dalager Bromseth er også tilfreds med at en annen ringrev med lang fartstid i politikken, Svein Otto Nilsen, har meldt overgang fra Demokratene til Pensjonistpartiet. Nilsen var i en årrekke representant for Frp i bystyret.

– Føler du at Frp og Pensjonistpartiet har mye til felles i politikken?

– I enkeltsaker er det stor avstand. Jeg er lite fornøyd med statsbudsjettet. Jeg synes ikke noe om at de rike skal bli rikere og de fattige fattigere. Jeg vet det bare er et forslag, men det legger føringer fremover.

Dalager Bromseth har foreslått å døpe om partiet til Velferdspartiet, men har så langt ikke fått gjennomslag for det. Men kanskje en gang i fremtiden, sier hun.

– Det er jo velferd vi vektlegger. Og vi har meninger på alle samfunnsområder. Dagens navn blir oppfattet som litt begrensende.

Nominasjonen vil avgjøre om de nylig innmeldte kandidatene havner i toppen. Selv har hun sagt ja til en ny periode, men ikke som toppkandidat.

Ingen krise i Frp

Lederen i Trondheim Frp, Morten Ellefsen, sier han ikke forstår kritikken fra Morten Koksaas og beslutningen om å melde seg ut av partiet.

– Jeg forstår ikke reaksjonene fra han. Alle andre tilbakemeldinger jeg har fått fra tillitsvalgte og medlemmer i Frp rundt om i hele Trøndelag tyder på at de synes forslaget til statsbudsjett er veldig bra. At han melder seg ut er noe vi må ta til etterretning. Men dette er ikke starten på et opprør eller en slags krise i partiet, sier Morten Ellefsen.

Trondheim Frp har til nå ikke rukket å diskutere utmeldingen fra en av partiets mest sentrale tillitsvalgte. Morten Ellefsen sier saken ikke har vært drøftet i styret i lokalpartiet. Derfor kan han heller ikke si noe om hvordan Frps gruppe i bystyret vil forholde seg til at Kokaas fra nå av vil representere Pensjonistpartiet, som i en rekke saker har vært en samarbeidspartner for Frp i bystyret.

Lederen i Trondheim Frp sier han ikke har snakket med Morten Kokaas etter at utmeldelsen ble klar.

– Jeg registrerte brevet han har sendt, og har lest det. Jeg har forsøkt å ta kontakt med Morten Kokaas om dette, men har ikke fått svar på mine henvendelser, sier Morten Ellefsen i Trondheim Frp.