Nå er familien lettet over at saken deres endelig er kommet opp til doms, halvannet år etter at de ble kastet ut av Norge.

– Den er blitt utsatt to ganger. Vi har allerede mistet to skoleår, sier 17-årige Mona til Adresseavisen via en dårlig telefonlinje fra hjemmet i Irbid i Jordan.

Smånervøs

Nå tilbringer hun og søstrene mesteparten av dagen innendørs, uten venner. Nora (6) og Sara (9) får ikke gå på skole fordi myndighetene nekter å akseptere fødselsattesten fra Norge. Mona (17), Israe (14) og Bayan (11) må begynne i 1. klasse fordi de ikke kan lese og skrive arabisk.

– Livet er veldig vanskelig her. Taper vi saken i Oslo tingrett, vil alle våre drømmer bli knust, sier 21-årige Doaa.

LES KOMMENTAR: Hard i klypa

Doaa, Mona, Israe og Bayan måtte mandag forklare seg i retten.

– Jeg var litt nervøs, men det var ikke så vanskelige spørsmål. Det var pappa som fikk de vanskelige spørsmålene, om han har jobb, og om han har penger til å klare seg, forteller Mona.

Tirsdag sto advokatenes prosedyrer for tur. Dom ventes om to uker.

– Jeg håper de forstår at vi må få flytte tilbake, sier Mona.

Krever nye regler nå

Venstres stortingsrepresentant André N. Skjelstad mener barnas beste må veie tyngst.

– Systemet greier ikke å se ungene i det hele tatt. De kan jo ikke noe for situasjonen de er havnet i. Dette er hjerterått, sier han.

Som Adresseavisen fortalte i går, finnes det ingen klare regler for når barnas beste skal veie tyngst i asylsaker. V og KrF forhandlet i februar fram en avtale med regjeringen som skal rydde opp i kaoset.

– Jeg ber om at justisministeren snarest iverksetter det regelverket vi ble enige for mange måneder siden, sier Skjelstad.

Ser du at regelendringen kan motivere flere foreldre til å oppholde seg ulovlig i landet lengst mulig?

– Jo, men jeg klarer også å se at vi er nødt til å vise menneskelighet.

Kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen avviser at Justisdepartementet har brukt uforholdsmessig lang tid.

«Høringsfristen gikk ut for vel en måned siden. Høringssvarene er nå til behandling. Vi ber om forståelse for at departementet ikke kan kommentere dette før saken er ferdigbehandlet», skriver han i en e-post.

I retten. Søstrenes advokat Arild Humlen (t.v.) i samtale med advokatfullmektig Jørgen Stabel og Martine Borander, som representerte staten i Oslo tingrett. Foto: Gorm K. Gaare Foto: GORM K GAARE
André Skjelstad, Venstre Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN