I 2016 blir det vanskeligere å gjemme seg i norske farvann.

I dag ligger etterretningsskipet «Marjata» ved verftet Vard Langsten i Tomrefjord i Romsdal der det ferdigstilles før det settes i operativ drift om et par år.

Viktig verktøy

I mars ble skroget slept til Norge, og da sa generalløytnant Kjell Grandhagen, sjefen for Etterretningstjenesten, dette om skipet til Forsvaret.no:

– «Marjata» er et av de absolutt viktigste verktøyene i arbeidet med å gi et bilde av hva som skjer i nordområdene. Det bygges for nordområdene. Fartøyet kan kartlegge virksomheten i et stort område – som er av betydning for Norge – på en måte som ingen andre er i stand til å gjøre.

– Fartøyet vil bli en viktig brikke i videreføringen av Etterretningstjenestens oppdrag i Nordområdene og utgjør en moderne kapasitet som skal bidra til å sikre tjenestens informasjonsbehov de neste 30 årene.

Røper lite

Aftenbladet var tirsdag i kontakt med E-tjenesten, men Grandhagen ønsker ikke å kommentere skipets kapasitet nærmere.

Nye «Marjata» er det fjerde etterretningsskipet som settes i drift i norske farvann.

Men ingen av dem har noen gang funnet en utenlandsk ubåt i norske fjorder.

Flere alarmer

Men flere ganger under den kalde krigen ble det slått ubåtalarm. I 1983 ble det satt i gang en storstilt jakt i flere fjorder i Sunnhordland, og det ble også sluppet 24 Terne-raketter og fire dypvannsbomber i Skånevikfjorden og andre fjorder i et forsøk på å tvinge den mulige ubåten opp. Men ingenting skjedde.

Ubåtleting skjer i hovedsak ved hjelp av sonarer, altså et apparat som sender ut lydimpulser som reflekteres når de treffer et objekt i havet. Er man i åpent hav, kan dette være en ubåt, men også en hval.

En annen metode er passiv lytting med mikrofoner.

– Man har et bibliotek av lyder med visse karakteristikker, sier pensjonert kommandørkaptein Roar Gjelsten til Aftenposten.

Vanskelig å finne

Gjelsten sier også at det er svært vanskelig å finne en ubåt.

– I innaskjærs farvann er det alltid vanskelig. Vi fant aldri noen ubåt under den kalde krigen, og vi var ute og jaktet mange ganger. Men jeg er ikke i tvil om at vi fikk jevnlig besøk av fremmede ubåter.

Gjelsten sier at andre båter, for eksempel båter med journalister og fotografer om bord, kan spolere ubåtjakten på grunn av all støyen fra båtmotorene.